«Συναγερμός» στο NATO: Προκλητικό ρωσικό Su-24 αναχαιτίστηκε από Eurofighter Typhoon

«Συναγερμός» σήμανε σήμερα στην Ρουμανία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ένα μαχητικό αεροσκάφος εισήλθε στο FIR του Βουκουρεστίου, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή άμεσης απογείωσης για αναχαίτιση (scramble) σε βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon που βρίσκονται στην χώρα στο πλαίσιο της δύναμης Quick Reaction Alert (QRA) των αεροπορικών δυνάμεων του NATO.

Τα μαχητικά τύπου Eurofighter Typhoon της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (Royal Air Force) απογειώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το, αγνώστων στοιχείων και ταυτότητας, μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο κατά παράβαση της διεθνούς πρακτικής δεν υπέβαλε το απαιτούμενο σχέδιο πτήσης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα και κίνδυνος για την ασφάλειας της διεθνούς αεροπορίας, ενώ μετά την αναχαίτηση ένας πιλότος της RAF δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Όταν τα άγνωστα, αν και ύποπτα, ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στο ρουμανικό FIR, προσπαθήσαμε να πραγματοποιήσουμε μια οπτική ταυτοποίηση. Δεν καθυστερήσαμε καθόλου να εντοπίσουμε το άγνωστο αεροσκάφος και στη συνέχεια το αναγνωρίσαμε ως ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου Su-24 Fencer».

Στη συνέχεια ο Βρετανός πιλότος υπογράμμισε πως: «Το προκλητικό Su-24 είχε πετάξει κοντά στα 20 μίλια από τη ρουμανική ακτή πριν το αναχαιτίσουμε. Το συνοδεύσαμε διακριτικά μέχρι να φύγει από την περιοχή πληροφοριών πτήσης με κατεύθυνση βορειοανατολικά και έπειτα συνεχίσαμε την αποστολή αεροπορικής περιπολίας και επιστρέψαμε στη βάση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 121η Εκστρατευτική Πτέρυγα Μάχης της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρεί από την αεροπορική βάση «Mihail Kogalniceanu» κοντά στην πόλη Κονστάντζα, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Από τον Μάιο, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει βοήθεια Quick Reaction Alert για την ενίσχυση της εναέριας αστυνόμευσης που εκτελεί η Ρουμανική Πολεμική Αεροπορία.

Πηγή: Airforce Technology / Φωτογραφίες αρχείου Reuters