Στόλτενμπεργκ: «Οι δαπάνες για την άμυνα από τα μέλη του NATO θα ανέβει πάνω από το 2%»

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ μπορεί να αποφασίσουν να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα από τον τρέχοντα στόχο τους για 2% της εθνικής παραγωγής όταν συναντηθούν για την επόμενη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Περιμένω ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, παρόλο που ίσως το 2% θα διατηρηθεί, θα διατηρηθεί περισσότερο ως ένα είδος κατώτατου ορίου παρά ως ανώτατο όριο για τις αμυντικές δαπάνες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ισπανία.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι φιλοδοξίες θα αυξηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – γιατί όλοι βλέπουν τώρα την ανάγκη να επενδύσουν περισσότερα», πρόσθεσε.

Σε απάντηση στην προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν να αντιστρέψουν την τάση μείωσης των αμυντικών προϋπολογισμών, με τους συμμάχους να συμφωνούν να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα από το 2024.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, πολλοί σύμμαχοι αύξησαν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

«Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι θα συμφωνήσουν οι σύμμαχοί μας όταν πρόκειται να διαμορφώσουμε τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες για την επόμενη δεκαετία περίπου… αλλά αναμένω ότι θα είναι μια ακόμη ισχυρότερη δέσμευση για αύξηση των αμυντικών δαπανών», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία Reuters