Στόλτενμπεργκ: «Οι χώρες του NATO δεν αντιμετωπίζουν καμία άμεση στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία»

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and Sweden's Prime Minister Ulf Kristersson hold a news conference in connection with bilateral talks and a demonstration of the Swedish Armed Forces' activities at the Stockholm Amphibian Regiment, Berga, Haninge, outside Stockholm, Sweden, on June 07, 2024. TT News Agency/Henrik Montgomery via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN.

Οι χώρες μέλη του NATO δεν αντιμετωπίζουν «καμία άμεση στρατιωτική απειλή» από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Όσο δεν αφήνουμε χώρο σε παρανοήσεις ή εσφαλμένες εκτιμήσεις στη Μόσχα ή σε άλλες πρωτεύουσες χωρών που μπορούν δυνητικά να μας επιτεθούν, δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή εναντίον των χωρών του NATO», είπε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον. Ο Στόλτενμπεργκ επισκέφθηκε αυτές τις ημέρες τη Φινλανδία και τη Σουηδία για πρώτη φορά από τότε που οι δύο χώρες έγιναν μέλη της Συμμαχίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα η Ρωσία να δοκιμάζει τη δέσμευση των χωρών του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούν ένα από τα μέλη του σε περίπτωση επίθεσης σύμφωνα με το άρθρο 5 της συνθήκης, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε: «Δεν βλέπουμε καμία άμεση στρατιωτική απειλή εναντίον μιας χώρας του ΝΑΤΟ».

«Κατά συνέπεια, δεν πιστεύουμε πως το άρθρο 5 θα τεθεί σε δοκιμασία», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του NATO που επισκέπτεται τη Σουηδία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πλήττει στόχους στο ρωσικό έδαφος», είπε ακόμη ο γενικός γραμματέας του NATO. «Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα περιλαμβάνει επίσης το δικαίωμα να πλήττεις νόμιμους, στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος της επιτιθέμενης πλευράς, του επιτιθέμενου, σε αυτήν την περίπτωση η Ρωσία».

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε πρόσφατα την Ατλαντική συμμαχία ότι ξεκινάει «έναν νέο κύκλο κλιμάκωσης» μετά την απόφαση των HΠΑ να επιτρέψουν στο Κίεβο να επιτεθεί σε στόχους στη Ρωσία προκειμένου να υπερασπιστεί την ουκρανική πόλη Χάρκοβο.

Ο Ουλφ Κρίστερσον ανακοίνωσε από την πλευρά του πως τα σουηδικά μαχητικά θα συμμετάσχουν στην αεροπορική επιτήρηση της Συμμαχίας, κυρίως με αεροσκάφη Gripen, στη Βαλτική θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters