Δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος όσον αφορά την τήρηση της συνθήκης για την κατάργηση των Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς INF (Intermediate-range Nuclear Forces Treaty) στις συνομιλίες που έγιναν σήμερα μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ μετά το πέρας των συνομιλιών, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να ζήσουμε σε συνθήκες ειρήνης χωρίς αυτή τη συνθήκη.
«Δεν είδαμε καμία ένδειξη προόδου» δήλωσε ο Γιενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που είναι ένα φόρουμ το οποίο πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών, δίνοντας την δυνατότητα για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, στον οποίο συμμετέχουν διπλωμάτες και αξιωματούχοι.
Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι οι πιθανότητες να καταλήξουμε σε μια απόφαση «μειώνονταν μέρα με την μέρα», αλλά το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις προσπάθειες να πείσει την Μόσχα να καταστρέψει τον ρωσικό πύραυλο κρουζ εδάφους 95729, που είναι γνωστός στο ΝΑΤΟ ως SSC-8, ο οποίος υπερβαίνει το βεληνεκές των 500 – 5.500 χιλιομέτρων που ορίζει η συνθήκη INF, η οποία είχε υπογραφεί μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ την περίοδο του «Ψυχρού Πολέμου».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επιρρίπτοντας στην Ρωσία την ευθύνη για την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την συνθήκη INF, επέκρινε την Μόσχα για την στάση της, θεωρώντας ότι ο μοναδικός τρόπος για την διάσωση της συνθήκης INF, είναι η Ρωσία να καταστρέψει τους νέους της πυραύλους, παρότι όπως είπε δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να λέει ότι η Ρωσία έχει την πρόθεση να το κάνει.
«Δεν έχουν δείξει καμία ένδειξη ή πρόθεση να αποσύρουν ή να καταστρέψουν αυτούς τους πυραύλους», είπε ο Στότλτενμπεργκ και προσέθεσε ότι «είναι δυνατόν να το κάνουν αυτό σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» , επισημαίνοντας ότι όταν η συνθήκη INF είχε υπογραφεί το 1987, η Ρωσία είχε καταστρέψει τέτοιους πυραύλους μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Ο Γιένς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι την τελευταία εβδομάδα οι υπουργοί άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να λάβουν μέτρα και να δώσουν την δική τους απάντηση, εάν η Ρωσία συνεχίσει να παραβιάζει την συμφωνία.
Οι ΗΠΑ έχουν δώσει διορία στην Μόσχα έως τις 2 Αυγούστου, καθιστώντας σαφές ότι αν η Μόσχα δεν συμμορφωθεί με τους όρους της συνθήκης INF, θα αποχωρήσουν από την συνθήκη, ισχυριζόμενες ότι θα χρειαστούν να αναπτύξουν τις δικές τους πυρηνικές κεφαλές για να αποθαρρύνουν την Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε προχθές νόμο για την αναστολή της ισχύος της συνθήκης INF του 1987 που αφορά την κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς. Το κείμενο του νόμου ψηφίστηκε από την Κρατική Δούμα στις 18 Ιουνίου και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) στις 26 Ιουνίου,
Δυτικοί εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η αθέτηση της συνθήκης σε μια στιγμή που αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης προκαλεί ανησυχία επειδή οι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς μπορούν να δώσουν την δυνατότητα στη Ρωσία να πραγματοποιήσει μια πυρηνική επίθεση στην Ευρώπη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα
Η Μόσχα από την πλευρά της δηλώνει ότι τηρεί πλήρως την συνθήκη INF, εκφράζοντας την διαφωνία της με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ρωσική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, μετά τις συνομιλίες που είχε στην έδρα της Συμμαχίας, αναφέρει ότι «επισημάναμε (στο ΝΑΤΟ) πως είναι αβάσιμες οι προσπάθειες που έγιναν να επιρρίψουν την ευθύνη για την παραβίαση της συνθήκης INF στην Ρωσία».
Παράλληλα, στην ανακοίνωση της η ρωσική αντιπροσωπεία, διαβεβαιώνει ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να εγκαταστήσει στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές πυραύλους, όπου δεν θα αναπτυχθούν προς το παρόν αμερικανικοί πύραυλοι μέσου και μικρού βεληνεκούς, καλώντας την Συμμαχία να προβεί σε ανάλογες δηλώσεις.
Εκτός όμως από την συνθήκη INF κατά τις συνομιλίες του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσία, συζητήθηκε και το θέμα της Ουκρανίας
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι «συζητήθηκαν η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, η ανεπαρκής πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και η αύξηση της έντασης στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας». «Οι χώρες του ΝΑΤΟ κάλεσαν εκ νέου την Ρωσία να απελευθερώσει του Ουκρανούς ναύτες που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο» δήλωσε ο Γιένς Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας ότι για την κατάσταση στην Ουκρανία «εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες» μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι Ρωσία και ΝΑΤΟ «εξακολουθούν να έχουν σοβαρές διαφωνίες σε πολλά ζητήματα, αλλά ο διάλογος του Συμβουλίου ΝΑΤΟ –Ρωσία είναι αναγκαίος για την αναζήτηση λύσεων».
Η ρωσική αντιπροσωπεία στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι εξήγησε στην συμμαχία ότι είναι ανώφελο να συζητείται η κρίση στην Ουκρανία που είναι εσωτερικό ζήτημα της χώρας αυτής. «Μερικές χώρες του ΝΑΤΟ έθιξαν την κατάσταση στην Ουκρανία. Για μια ακόμη φορά τους επιστήσαμε την προσοχή, λέγοντας ότι το να συζητάμε την ενδοουκρανική κρίση σε διάφορους θεσμούς και στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ –Ρωσία, είναι κάτι που δεν έχει πρόσθετη αξία».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ