Στόλτενμπεργκ: Τούρκοι αξιωματικοί στο ΝΑΤΟ έχουν ζητήσει άσυλο

Τούρκοι αξιωματικοί που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη έχουν ζητήσει άσυλο μετα το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο, δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Παρασκευή.

Όπως έγραψε το OnAlert τον Οκτώβριο η Τουρκία ανακάλεσε εκατοντάδες αξιωματικούς της, κατηγορώντας τους ως πραξικοπηματίες.
Οι Τούρκοι που θα επαναπατριστούν αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι συνεργάστηκαν με τις πρεσβείες και τους γενικούς προξένους τους οποίους τους θεωρούν συνεργάτες του Γκιουλέν.

Διαβάστε -ΝΑΤΟ: Επιστολή βόμβα Τούρκου πιλότου μαχητικών – «Δεν έχουμε δημοκρατία»

Σύμφωνα με το Reuters o Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Τουρκία παραμένει κρίσιμος σύμμαχο του ΝΑΤΟ και ότι καταδικάζει το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αλλά και ότι η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί το κράτος δικαίου, ακόμη και αν επιδιώκει να αφαιρέσει “πραξικοπηματίες” από τις ένοπλες δυνάμεις της.

«Μερικοί Τούρκοι αξιωματικοί που εργάζονται σε δομές διοίκησης του ΝΑΤΟ, μερικοί από αυτούς ζήτησαν άσυλο στις χώρες όπου εργάζονται,» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη τύπου. «Όπως πάντα, αυτό είναι ένα θέμα που πρόκειται να αξιολογηθεί και να αποφασιστεί από τους διάφορους συμμάχους του ΝΑΤΟ ως εθνικό ζήτημα.»

Ο Στόλτενμπεργκ ο οποίος έχει ήδη θέσει το θέμα στην τουρκική κυβέρνηση, θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή για μια συνάντηση νομοθετών από όλη την συμμαχία, όπου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και υπουργούς της κυβέρνησης θα λάβει μερός στην ετήσια σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.