Στόλτενμπεργκ: Ένα ισχυρό ΝΑΤΟ ειναι καλό για την Ευρώπη

Της Ελένης Παναγιώτου, Βρυξέλλες

Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου Υπουργών Άμυνας ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε για άλλη μια φορά το γεγονός οτι “αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την διατλαντική ασφάλεια” προσθέτοντας οτι “αυτή η συνάντηση των Υπουργών Άμυνας είναι επίκαιρη και σημαντική”.

“Ένα ισχυρό ΝΑΤΟ είναι καλό για την Ευρώπη και ένα ισχυρό ΝΑΤΟ είναι καλό για τη Βόρεια Αμερική” δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Όπως ανέφερε ο ΓΓ  τα τελευταία δυο χρόνια εχει σημειωθεί «η μεγαλύτερη αύξηση στη συλλογική άμυνα από τον Ψυχρό Πόλεμο”.

Συγκεκριμένα σήμερα, κατα την διάρκεια της συνάντησης, θα επανεξετάστει η πρόοδος στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, όπου θα αναπτυχθούν τέσσερις πολυεθνικές μάχιμες μονάδες στην Εσθονία, στη Λετονία, στη Λιθουανία και στην Πολωνία.

Επιπλέον θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους το ΝΑΤΟ μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πολύ σημαντική φαίνεται να είναι η δημιουργία ενός κομβικού σημείου  (hub) για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, για τον Νότο στη Νάπολη. Αυτό όπως ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ θα βοήθησει στον καλύτερο συντονισμό πληροφοριών για τις χώρες της κρίσης, όπως ειναι η Λιβύη και το Ιράκ. Το κέντρο αυτο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των προκλήσεων της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στην κυβερνοάμυνα, δηλώνοντας οτι ειναι μια κορυφαία προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας το γεγονός οτι πέρυσι, το ΝΑΤΟ αντιμετώπισε κατά μέσο όρο 500 περιστατικά στον κυβερνοχώρο/μήνα. Σε σχέση με το 2015 τα περιστατικά αυτα εχουν αυξηθεί κατά 60%.