Steadfast Noon: Ξεκινούν οι πυρηνικές ασκήσεις του NATO – «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι»

Το NATO θα ξεκινήσει την ετήσια πυρηνική του άσκηση «Steadfast Noon» τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024, με περισσότερα από 60 αεροσκάφη να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές πτήσεις πάνω από τη Δυτική Ευρώπη.

Το Steadfast Noon διαρκεί δύο εβδομάδες και περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη ικανά να φέρουν αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές, αλλά δεν περιλαμβάνει ζωντανά πυρά.

Μαχητικά αεροσκάφη F-35A και βομβαρδιστικά B-52 θα είναι μεταξύ των περίπου 60 αεροσκαφών από 13 χώρες που θα συμμετέχουν στην άσκηση, που φιλοξενείται από το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Αξιωματούχοι του NATO τόνισαν ότι η άσκηση δεν είναι «απάντηση» σε οποιεσδήποτε πρόσφατες δηλώσεις από τη Μόσχα και ότι οι ασκήσεις πραγματοποιούνται ετησίως για περισσότερο από μια δεκαετία.

«Η πυρηνική αποτροπή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της συμμαχικής ασφάλειας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του NATO Μαρκ Ρούτε. «Σε έναν αβέβαιο κόσμο είναι ζωτικής σημασίας να δοκιμάσουμε την άμυνά μας και να ενισχύσουμε την άμυνά μας, ώστε οι αντίπαλοί μας να γνωρίζουν ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε απειλή», πρόσθεσε.

Η άσκηση Steadfast Noon περιλαμβάνει 2.000 στρατιωτικό προσωπικό από οκτώ αεροπορικές βάσεις και διάφορους τύπους αεροσκαφών.

Η φετινή άσκηση περιλαμβάνει πτήσεις κυρίως πάνω από το Βέλγιο και την Ολλανδία και στον εναέριο χώρο πάνω από τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Θάλασσα. Ο προγραμματισμός για την άσκηση ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και δεκατρείς Σύμμαχοι θα στείλουν αεροσκάφη για να λάβουν μέρος στις ασκήσεις.

«Το NATO λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του πυρηνικού αποτρεπτικού συστήματος της Συμμαχίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Για παράδειγμα, φέτος, το πρώτο συμμαχικό μαχητικό αεροσκάφος F-35A από την Ολλανδία δηλώθηκε έτοιμο να αναλάβει πυρηνικούς ρόλους».

Η δήλωση του NATO στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον καθιστά σαφές ότι «ο θεμελιώδης σκοπός της πυρηνικής ικανότητας του ΝΑΤΟ είναι η διατήρηση της ειρήνης και η αποτροπή της επιθετικότητας», αναφέρει ότι «όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το NATO θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία».

Φωτογραφία αρχείου