S-400: Γιατί δε συμφέρει το ΝΑΤΟ να διώξει την Τουρκία

Η επιμονή της Άγκυρας στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 αποδεικνύει ότι η Τουρκία αρνείται να δεχτεί διαταγές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Κωνσταντίν Κοσάτσεφ στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ανώτατο κοινοβούλιο) την Πέμπτη. Ωστόσο, κατά την άποψή του, η Τουρκία είναι απίθανο να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ για τη στάση της.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Michael Pence δήλωσε την Τετάρτη στην εκδήλωση για την επέτειο των 70 χρόνων του ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει μια επιλογή. «Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης κάνοντας τέτοιες απερίσκεπτες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;»

«Πιστεύω ότι η συνάντηση του ΝΑΤΟ στη Ουάσινγκτον δεν θα κάνει κανένα από τα μέρη να αλλάξουν τη θέση τους, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ούτε θα αποβληθεί από το ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο Κοσάτσεφ.

«Ωστόσο, ο ίδιος ο πόλεμος των λέξεων με την Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα αντιλαμβάνεται τη στρατιωτική και πολιτική σημασία της και αρνείται να δεχτεί διαταγές», ανέφερε ο Ρώσος γερουσιαστής.

Είπε ότι η Πεν έχει δώσει, στην πραγματικότητα, ένα τελεσίγραφο στην Τουρκία. «Δεν έχει καμία σχέση με τις φερόμενες τεχνικές ασυμβατότητες μεταξύ των ρωσικών και των νατοϊκών όπλων.

Η Τουρκία από την πλευρά της απάντησε ότι είναι οι ΗΠΑ που πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν να παραμείνουν σύμμαχοι της Τουρκίας ή με τρομοκράτες που υπονομεύουν την ασφάλεια της Άγκυρας.

Ένας σαφής υπαινιγμός για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις κουρδικές ένοπλες μονάδες στη Συρία «, σημείωσε ο Κοσάτσεφ.

Το ΝΑΤΟ χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία απ’ ό,τι η Τουρκία το ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τον ανώτερο Ρώσο γερουσιαστή, η Άγκυρα έχει λάβει μια σκληρή στάση επειδή «έχει πιο ισχυρά χαρτιά πάνω στο μανίκι της». Ειδικότερα, η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

«Απλά μιλώντας, το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο από ό, τι η Τουρκία χρειάζεται το ΝΑΤΟ, διότι η Συμμαχία μπορεί να προσφέρει λίγη βοήθεια στην Άγκυρα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Παράλληλα, η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την υστερία που στηρίζεται στην υποτιθέμενη« ρωσική απειλή, «και η συμφωνία για τους S-400 είναι μια άλλη απόδειξη», τόνισε ο Κοσάτσεφ.

Πηγή: ΤΑSS