Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο χαρακτήρισε σήμερα «υστερία» τις αντιδράσεις μέρους του Τύπου σχετικά με την ενδεχόμενη αποδέσμευση των ΗΠΑ από την Ευρώπη, τονίζοντας ότι η χώρα του θα «παραμείνει» στο ΝΑΤΟ.
«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι στηρίζει το ΝΑΤΟ. Θα παραμείνουμε στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Ρούμπιο κατά την άφιξή του στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Ρούμπιο κατήγγειλε «την υστερία» μέρους του αμερικανικού και του παγκόσμιου Τύπου για το θέμα.
Ο Ρούμπιο επιβεβαίωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ αναμένουν όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν δραστικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες, αφιερώνοντας τουλάχιστον το 5% του ΑΕΠ τους για τον σκοπό αυτό.
Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωνε σε δημοσιογράφους πως οι ΗΠΑ δεν προβλέπεται να μειώσουν ξαφνικά την παρουσία τους στην Ευρώπη, παραδέχθηκε ωστόσο πως η προσοχή των ΗΠΑ στρέφεται στο εξής προς την Κίνα και άλλες χώρες, και ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί γι΄ αυτό.
Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ