RC-135W: Το πρώτο αεροσκάφος που πέταξε κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του NATO – Από την Ελλάδα στη Φινλανδία

To κατασκοπευτικό αεροσκάφος επιτήρησης RC-135W Rivet Joint της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) έγινε το πρώτο αεροσκάφος που πραγματοποίησε πτήση από το ανατολικότερο άκρο του NATO, μέχρι το βορειότερο.

Συγκεκριμένα, το βρετανικό κατασκοπευτικό RC-135W απογειώθηκε από την Ελλάδα, όπου συμμετείχε στην μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του NATO στην Ευρώπη, την RAMSTEIN FLAG 24 και πέταξε μέχρι τη βόρεια ΦΙνλανδία, στα σύνορα με τη Ρωσία.

Πέρασε κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του NATO, περνώντας από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

«Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που πραγματοποιεί πλήρη στα ανατολικά σύνορα του NATO, από το νοτιότερο σημείο του στην Ελλάδα, μέχρι το βορειότερο σημείο της Φινλανδίας. Το RAF Rivet Joint ολοκλήρωσε την πτήση με την υποστήριξη εταίρων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Σουηδίας και της Φινλανδίας», αναφέρει η βρετανική ΠΑ σε ανάρτησή της στο Χ (πρώην Twitter).

«Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο. Το Rivet Joint πραγματοποιεί τακτικές διελεύσεις κατά μήκος των συνόρων μεμονωμένων χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά αυτή είναι η πρώτη πλήρης διέλευση των ανατολικών συνόρων της Συμμαχίας. Η δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στο ΝΑΤΟ είναι ακλόνητη», προσθέτει.

Το RC-135W Rivet Joint είναι ένα ειδικό αεροσκάφος ηλεκτρονικής επιτήρησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα θέατρα σε στρατηγικές και τακτικές αποστολές, όπως αναφέρει η RAF. «Οι αισθητήρες του ‘απορροφούν’ ηλεκτρονικές εκπομπές από επικοινωνίες, ραντάρ και άλλα συστήματα».

Φωτογραφίες RAF / X