«Πυρηνικές καμπάνες» από το NATO: «Προσαρμόζουμε το πυρηνικό μας οπλοστάσιο στις τρέχουσες απειλές», λέει ο Στόλτενμπεργκ

Σε μια σπάνια αναφορά στο δυτικό πυρηνικό οπλοστάσιο, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε τις προσπάθειες της συμμαχίας να προσαρμόσει τις δυνατότητές της στις τρέχουσες απειλές για την ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία ρητορική και ασκήσεις με πυρηνικά της Ρωσίας.

Μιλώντας, σήμερα Τετάρτη, σε δημοσιογράφους πριν από τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του NATO στις Βρυξέλλες, η οποία θα περιλαμβάνει συνάντηση της ομάδας πυρηνικού σχεδιασμού της συμμαχίας, χαρακτήρισε τα πυρηνικά όπλα «απόλυτη εγγύηση ασφάλειας» του NATO και ένα μέσο για τη διατήρηση της ειρήνης.

Ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυρηνικές βόμβες σε πολλές τοποθεσίες στην Ευρώπη, το NATO σπάνια μιλάει για αυτά τα όπλα δημόσια.

Αναφερόμενος στην «συνεχιζόμενη προσαρμογή» του πυρηνικού οπλοστασίου του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Ολλανδία τον Ιούνιο ανέπτυξε τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-35 ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα και είπε ότι οι ΗΠΑ εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους όπλα στην Ευρώπη.

«Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και μήνες είναι μια επικίνδυνη πυρηνική ρητορική από τη ρωσική πλευρά… Βλέπουμε επίσης μερικές ακόμη πυρηνικές ασκήσεις από τη ρωσική πλευρά», πρόσθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών όπλων της Κίνας, λέγοντας ότι το Πεκίνο αναμένεται να ενισχύσει τον αριθμό των πυρηνικών πυραύλων μέσα σε λίγα χρόνια και πολλοί από αυτούς θα είναι σε θέση να φτάσουν στο έδαφος του NATO.

«Τα μέλη της Συμμαχίας λαμβάνουν αποφασιστικά μέτρα κατά της Ρωσίας»

Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τον συντονισμό των παραδόσεων στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, έναν ρόλο που είχαν μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει τον μηχανισμό σε ενδεχόμενη εκλογή του απρόβλεπτου – και συχνά επικριτικού – Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Εκτιμώ ότι οι υπουργοί θα εγκρίνουν σχέδιο που θα προβλέπει ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τον συντονισμό της (στρατιωτικής) βοήθειας και της εκπαίδευσης στην Ουκρανία», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους, την παραμονή της διήμερης συνόδου των υπουργών Άμυνας του NATO στις Βρυξέλλες.

Τα μέλη του της Συμμαχίας εντείνουν τη δράση τους εναντίον των προσπαθειών της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσουν τις χώρες τους, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ.

«Οι σύμμαχοι λαμβάνουν αποφασιστικά μέτρα, προχωρώντας σε συλλήψεις και νομικές διαδικασίες εναντίον εχθρικών ενεργειών σε χώρες του NATO – με κύρια χαρακτηριστικά (των ενεργειών) δολιοφθορές, πράξεις βίας, κυβερνοεπιθέσεις και παραπληροφόρηση», είπε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, διαβεβαιώνοντας ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας δεν θα μας εμποδίσουν να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου