Προεδρία με…χορηγούς θα ασκήσει η Ελλάδα στην ΕΕ – Πως θα καλυφθούν τα έξοδα

Τα καύσιμα αεροσκαφών, ελικοπτέρων και τανκς της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη μπορεί να μην ήταν τελικά …χορηγία μεγαλοεπιχειρηματία,όπως ήταν οι αρχικές εξαγγελίες του υπουργού Αμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλου,ωστόσο φαίνεται ότι …Προεδρία …χορηγιών - όσον αφορά  τα λειτουργικά της έξοδα εν Ελλάδι - θα αποτελέσει  εν πολλοίς  η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ  που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2014!
Το είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών τον κ. Δημήτρης Κούρκουλας, αρμόδιος για την οργάνωση της ελληνικής Προεδρίας, στον ραδιοσταθμό Real FM.  όπου προσδιόρισε ότι οι πολιτικοί στόχοι της Ελληνικής Προεδρίας είναι ανάπτυξη και ανεργία – διαβεβαιώνοντας ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της τελευταίας  ότι υπάρχουν φιλόδοξα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης!

Οσον αφορά την ελληνική Προεδρία ο κ. Κουρκουλας έιπε ότι θα αξιοποιηθεί ο θεσμός της χορηγίας και  εταιρίες θα καλύψουν τα έξοδα σε διάφορες δράσεις ,όπως πχ την κίνηση με αυτοκίνητα των Επιτρόπων, των Υπουργών και άλλων υψηλών προσκεκλημένων που θα είναι προσφορά  ιδιωτικής εταιρίας:
<<Είμαστε πολύ ευγνώμονες και σε αυτή την εταιρεία και σε άλλες εταιρείες και τις οποίες θα παρουσιάσουμε>>, δήλωσε ο κ. Κουρκουλας επιβεβαιώνοντας τις δημοσιογραφικές πληροφορίες και γνωστοποιώντας ότι το πρόγραμμα χορηγιών θα δημοσιοποιηθεί ευρέως-προφανώς για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και παρανοήσεις.
<<Βεβαίως και χρησιμοποιούμε χορηγούς κι όχι μόνον για τα αυτοκίνητα και θα γίνει συνολική παρουσίαση των χορηγών μας, αλλά, πέραν των χορηγιών, έχουμε κατορθώσει κι ελπίζω μέχρι τέλος να κατορθώσουμε να κρατήσουμε τον προϋπολογισμό σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εν πάση περιπτώσει πολύ χαμηλότερα από ότι άλλες Προεδρίες>>, είπε.

Συνολικά τα εξοδα της Προεδρίας -που αφορούν βεβαιως δύο χρόνια 2013 και 2014 – είναι περίπου 50 εκ. ευρω και περιλαμβάνουν και εξοδα ενίσχυσης οργανισμών  και πρεσβειών με πρόσθετο προσωπικό, διοργανώσεις κλπ  Για τα δύο χρόνια 2013 και 2014 όπου και στον προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνονται όχι μόνον τα έξοδα της Προεδρίας στην Ελλάδα, αλλά και τα έξοδα που δημιουργούνται λόγω Προεδρίας.
 
<<Παραδείγματος χάρη από το γεγονός ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις διπλωματικές μας αντιπροσωπείες, πρέπει να ενισχύσουμε κι έχουμε ενισχύσει τη μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, όλες οι Πρεσβείες μας σε όλο τον κόσμο ως Προεδρία έχουν αυξημένες πολιτικές υποχρεώσεις>>.

Η ελληνική Προεδρία  βασικό πολιτικό στόχο έχει να ξαναφέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων με τρόπο θετικό, να υπογραμμίσει τη θεσμική ισοτιμία όλων των κρατών-μελών, (διότι τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και λόγω των έκτακτων μέτρων).<<Να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στην ισότητα, στην ισοτιμία των κρατών-μελών. Το γεγονός ότι παράλληλα με τους δανειστές μας βρισκόμαστε σε μια άλλη διαδικασία διαπραγμάτευσης δε θα επηρεάσει καθόλου την Προεδρία μας>> είπε ο κ Κούρκουλας.
 

Εν όψει του γεγονότος ότι η Ευρώπη βρίσκεται στην έξοδο από μια πολύ βαθειά κρίση υπάρχουν πάρα πολλά κρίσιμα ζητήματα, τα οποία θα κληθεί ως Προεδρία να προωθήσει σε όλα τα επίπεδα- έτσι θα  επιλέξουμε  προτεραιότητες και ζητήματα που αφορούν άμεσα τον Ευρωπαίο πολίτη. 
καθώς μέχρι τωραι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατόρθωσε να αντιδράσει γρήγορα και αποτελεσματικά στη βαθειά κρίση.
 
<<Το γεγονός ότι έχουμε τόσο ψηλά ποσοστά ανεργίας, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττεται από την ύφεση, όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια δυσπιστία όσον αφορά το ευρωπαϊκό όραμα.Νομίζω ότι σιγά-σιγά η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη έχουν συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε στο ίδιο καράβι κι ότι πρέπει να υπάρξει, και μόνο, ευρωπαϊκή λύση>>, είπε.
 
 Μία από τις προτεραιότητες -πρόσθεσε – είναι η ανάπτυξη και η ανεργία. Υπάρχουν πάρα πολλές αποφάσεις που έχουν ληφθεί πρόσφατα και θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε κι εμείς στην πιο γρήγορη υλοποίησή τους. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: υπάρχει η πρόταση για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Εκεί επείγει και τα κράτη-μέλη αλλά και τα ευρωπαϊκά όργανα να φροντίσουν ώστε να γίνει γρήγορη υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων και στον τομέα της ανάπτυξης.
 <<Τα χρήματα υπάρχουν, εμείς θα θέλαμε να είναι περισσότερα, αλλά τα χρήματα υπάρχουν>> είπε σε σχετική ερώτηση, τονίζοντας ότι <<τώρα αυτό που επείγει είναι αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν άμεσα, να μην χάσουμε ούτε μια μέρα. Υπάρχει επίσης το μεγάλο θέμα της χρηματοδότησης της οικονομίας από το Τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει σαφώς αναπτυξιακό χαρακτήρα και δημιουργεί θέσεις εργασίας, ιδίως μέσω των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 Εχει γίνει μια προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί, να χρησιμοποιηθούν παραδείγματος χάρη κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία, σε συνδυασμό με τα Διαρθρωτικά Ταμεία, να μπορέσουν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 

 Στις 8 Ιανουαρίου είναι η πρώτη συνάντηση, θα έρθει εδώ το Κολέγιο των Επιτρόπων και θα γίνει συνάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Commission.<< Όλα είναι έτοιμα, όλα έχουν ετοιμαστεί βάσει του χρονοδιαγράμματος, βεβαίως δε θα κάνουμε μεγάλες φιέστες και πολυέξοδες, αλλά τη δουλειά μας σαν Προεδρία θα την κάνουμε και με το παραπάνω>>.

Διαβάστε ακόμη:

Υπέρ της στρατιωτικής συνεργασίας NATO – ΕΕ ο Σαμαράς