Πόλεμος στην Ουκρανία: Είναι η χειρότερη επίθεση εδώ και δεκαετίες – Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με τη Ρωσία

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ προχώρησε σε δηλώσεις, στο πλαίσιο της Συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με αφορμή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που βρίσκεται σε εξέλιξη για ένατη μέρα και την οποία χαρακτήρισε ως «η χειρότερη στρατιωτική επίθεση πολλών δεκαετιών».

Ο ίδιος είπε, μεταξύ άλλων, ότι με πόλεις υπό πολιορκία και βομβαρδισμούς σπιτιών, νοσοκομείων και σχολείων πρόκειται για την χειρότερη επίθεση εδώ και δεκαετίες, ενώ στην συνέχεια πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα σημαντικό μάθημα που δείχνει την αναγκαιότητα για ενότητα της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά το NATO αναπτύσσει την Δύναμη Ταχείας Ανταπόκρισης, προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια προστασίας και υπεράσπισης κάθε ίντσας εδάφους κρατών – μελών της Συμμαχίας, η οποία ωστόσο δεν επιδιώκει μια σύγκρουση με την Ρωσία.

Είπε επίσης ότι το NATO είναι μια αμυντική συμμαχία και σκοπός της ύπαρξής της είναι να διατηρεί τα μέλη της ασφαλή: «Δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης και έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επεκταθεί και εκτός της Ουκρανίας. Αυτό, θα ήταν απογοητευτικό και επικίνδυνο και θα είχαμε ακόμα περισσότερο πόνο».

Οι υπουργοί Εξωτερικών του NATO συζήτησαν και το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία αλλά το απέρριψαν, είπε ο γ.γ. της Συμμαχίας. Ερωτηθείς για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια τόνισε: «Οι απερίσκεπτες πράξεις γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο χθες βράδυ πολύ απλά καταδεικνύει τους κινδύνους αυτού του πολέμου.