Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η Διοίκηση της SNMCMG-2 από την Ελλάδα

Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Παράδοση καθηκόντων της μόνιμης ναυτικής αντιναρκικής δύναμης του ΝΑΤΟ (Standing NATO Mine Counter-Measures Group 2 -SNMCMG-2) από την Ελλάδα στην Πολωνία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, στον ναύσταθμο Swinoujscie του Πολωνικού Ναυτικού.

Την διοίκηση παρέδωσε ο (μέχρι πρότινος) διοικητής της SNMCMG-2 Πλοίαρχος Παναγιώτης Παπαγεωργίου ΠΝ, στον Πολωνό ομόλογο του Aleksander Urbanowicz, στο πλαίσιο ειδικής τελετής έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου διοίκησης διάρκειας 6 μηνών.

Για το διάστημα αυτό (δεύτερο εξάμηνο του 2016) επικεφαλής πλοίο της SNMCMG-2 τέθηκε το ΠΓΥ ΑΛΙΑΚΜΩΝ (A-470) του ΠΝ μαζί με άλλες 6 μονάδες επιφανείας προερχόμενες από τις Ναυτικές δυνάμεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Τουρκίας.

Με την ανάληψη της διοικήσεως της SNMCMG-2, ο Πλοίαρχος Παναγιώτης Παπαγεωργίου ΠΝ, άσκησε άριστα τα καθήκοντα του, προβάλλοντας τις ικανότητες του Πολεμικού Ναυτικού και την σημαία της χώρας μας, ενώ τόνισε την ανάγκη διαρκούς και συνεχούς παρουσίας της νατοϊκής δύναμης στον τομέα ευθύνης της στη Μεσόγειο. Γεγονός που αντικατοπτρίστηκε από την ολοκλήρωση 15 επισκέψεων σε λιμάνια 6 χωρών κατά την διάρκεια εκτέλεσης αποστολών ναυτικής επιτήρησης.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία επιχειρήσεις εξουδετέρωσης ναρκών στο πλαίσιο ασκήσεων ( πρόκειται για τις Olives Noires, Nusret και ΝΑΙΑΣ 16) όσο και περιστατικών όπου εντοπίστηκαν νάρκες εποχής Β ΠΠ, καθιστώντας ασφαλέστερες τις θαλάσσιες οδούς για την διεθνή ναυσιπλοΐα.

Πλέον ο νέος διοικητής της SNMCMG2 θα ασκεί τα καθήκοντα του επί του ναρκαλιευτικού ΜΜ (511), ORP Kontradmiral Xawery Czernicki ενώ τέλος να θυμίσουμε ότι ο Πλοίαρχος Παναγιώτης Παπαγεωργίου ΠΝ, είχε αναλάβει τα καθήκοντα του διοικητή της SNMCMG-2 επί του πλοίου γενικής υποστήριξης «ΑΛΙΑΚΜΩΝ» , από τον Τούρκο Πλοίαρχο Ramazan Kesgin, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που είχε πραγματοποιηθεί στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016.