Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, φαίνεται να έχει πάρει πολύ σοβαρά το θέμα του ευρωπαϊκού στρατού. Έχοντας κατανοήσει τα αυτονόητα ο Γιούνκερ επιμένει ότι είναι απαραίτητο και επείγον να αποκτήσουν τα τάχθηκε τα 28 κράτη μέλη κοινό στρατό. Γιατί όπως πολύ σωστά επεσήμανε , μια “ορδή από κότες” είναι σήμερα πιο μαχητική από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Ευρωπαίοι όπως έχει αποδείξει και η πολύ πρόσφατη ιστορία είναι ανίκανοι να διαχειριστούν οποιαδήποτε κρίση προκύψει στην “γειτονιά” τους χωρίς την βοήθεια των ΗΠΑ και του NATO.
“Το λέω απλά: οι 28 στρατοί δεν βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων”, δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια μιας συζήτησης που οργανώθηκε από τον γερμανικό ραδιοσταθμό WDR στις Βρυξέλλες.
“Μια ορδή από κότες είναι ένας σχηματισμός μάχης σώμα με σώμα, αν συγκριθεί με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ”, είπε,ξεχνώντας βεβαίως ότι οι γραφειοκράτες λάτρεις των αριθμών σε οθόνες υπολογιστών παθαίνουν σοκ και μόνο που ακούνε περί αμυντικών δαπανών.
Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι “ένας κοινός στρατός όλων των Ευρωπαίων θα έκανε τη Ρωσία να καταλάβει ότι είμαστε σοβαροί όταν πρόκειται να υπερασπίσουμε τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Ποιος θα πρέπει να τρίβει τα χέρια του από τις δηλώσεις Γιούνκερ; Λογικά ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος στον οποίο ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρόν. Αν ο Γιούνκερ πιστεύει ότι λέει ο Κωσταράκος θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ που θα αναλάβει να δημιουργήσει αυτόν τον ευρωπαϊκό στρατό. Πολύ μεγάλη δουλειά για την οποία χρειάζεται όραμα,σχέδιο και πάρα πολύ δουλειά. Δεν γνωρίζουμε αν το έχει κατανοήσει ο Α/ΓΕΕΘΑ, αλλά είναι βέβαιο ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του θα καταλάβει ότι στην ΕΕ Πυρπολητές δεν υπάρχουν.
Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε και στον παράδοξο τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες εξοπλίζονται. Η κάθε χώρα έχει την δική της “λογική” και τον δικό της τρόπο κάνοντας την δημιουργία ενός κοινού στρατού ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση.
Διαβάστε ακόμη:
«Δυνατός ευρωστρατός μόνο με την Τουρκία στην ΕΕ» – Ποιος το υποστήριξε
Οι εξαγωγικές εξοπλιστικές φιλοδοξίες της Τουρκίας είναι μεγάλες! Ποιος ο στόχος