Νέος SACEUR ο Κέρτις Σκαπαρότι

 
Ο Στρατηγός του στρατού των ΗΠΑ Curtis Μ Scaparrotti (Κέρτις Μ. Σκαπαρότι) θα αναλάβει ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (EUCOM) στη Στουτγάρδη, στη Γερμανία, και θα γίνει Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR) μετά από τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο ανώτατο αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στη Μονς του Βελγίου.

Ο Scaparrotti, 60 ετών, θα ειναι ο 18ος αξιωματικός των ΗΠΑ που θα αναλάβει τη θέση από το 1951 όταν πρώτος διοικητής του ΝΑΤΟ ήταν ο Στρατηγός Dwight D. Eisenhower.

Το αξίωμα του SACEUR κατέχει παραδοσιακά κάποιος Αμερικανός στρατηγός ή ναύαρχος, και ειναι υπεύθυνος όσο αφορά τη συνολική κατεύθυνση και συμπεριφορά των παγκόσμιων στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Η συμμαχία είναι σήμερα αντιμέτωπη με διάφορες προκλήσεις ασφαλείας, από μια επιθετική Ρωσία στον ισλαμικό εξτρεμισμό και στην μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο, γράφει η Military Times.

«Σήμερα ο τρόπος ζωής μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς αντιμετωπίζουμε πολλές απειλές και στρατηγικές προκλήσεις”, δήλωσε ο Scaparrotti μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στη EUCOM.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή μαζί με των Στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, είπε οτι ο Scaparrotti, απόφοιτος της σχολής West Point και πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα, ήταν «εύκολη επιλογή», ​​για την θέση του Διοικητή στην Ευρώπη. Ενώ υπηρετούσε στην Κορέα, ο Κάρτερ δήλωσε οτι ο Scaparrotti απέδειξε οτι μπορεί να συνεργαστεί με τους συμμάχους και να οδηγήσει τον συνασπισμό.

Ο Σκαπαρότι θα διαδεχθεί τον πτέραρχο Philip M. Breedlove, ο οποίος βοήθησε να οδηγήσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πιο σαρωτικού ανασχεδιασμού των δυνατοτήτων συλλογικής άμυνας από την περιόδο του Ψυχρού Πόλεμου, όπως αναφέρει η Military Times.

Σύμφωνα με την Military Times o Κάρτερ εξήρε την τριετή θητεία του Breedlove ως ανώτατου διοικητή, τονίζοντας ότι υπό την ηγεσία του, «οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν ξαναγράψει τους κανόνες του παιχνιδιού» για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές απειλές και προκλήσεις.