Νέος ΓΓ ΝΑΤΟ: «Ο Πούτιν πρέπει να αντιληφθεί ότι η Συμμαχία δεν θα υποχωρήσει στην Ουκρανία»

REUTERS/Yves Herman

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «πρέπει να αντιληφθεί» ότι το ΝΑΤΟ «δεν θα υποχωρήσει στην Ουκρανία», δήλωσε ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του.

«Οφείλουμε να επικεντρωθούμε στην πολεμική προσπάθεια. Όσο περισσότερο βοηθήσουμε την Ουκρανία, τόσο νωρίτερα θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα Τρίτη 1/10/2024 ότι το δικαίωμα αυτοάμυνας της Ουκρανίας «δεν τελειώνει στα σύνορα», αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο είναι δύσκολη, αλλά προσθέτοντας ότι τα εδαφικά κέρδη που επιτυγχάνει η Ρωσία έχουν υψηλό κόστος γι’ αυτήν .

Το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος από τις ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο νέος γενικός γραμματέας προειδοποιώντας ότι οι χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας δεν πρέπει να ενδίδουν στις συχνές απειλές του Ρώσου πορέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων ώστε να μην δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σίγουρα δεν τρέφει αυταπάτες ως προς την πρόκληση που συνιστά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει «ανάλγητο, στυγνό, αδίστακτο».

Η 14χρονη θητεία του στην πρωθυπουργία της Ολλανδίας χαρακτηρίστηκε από την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία το 2014 με 196 από τους 298 νεκρούς να είναι Ολλανδοί.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την αεροπορική τραγωδία «ίσως το σημαντικότερο και θλιβερότερο γεγονός ολόκληρης της θητείας μου«, το οποίο «άλλαξε την προσωπική μου θεώρηση για τον κόσμο».

Αυτό τον έκανε ακόμη πιο αποφασισμένο να υποστηρίξει την Ουκρανία «για την ασφάλειά τους και για τη δική μας».

Πηγές: AFP / Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ