Υπογράφηκε στις 11:00 ώρα Ελλάδος το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το όνομα Βόρεια Μακεδονία.
Η Βόρεια Μακεδονία από σήμερα και μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής ξεκινάει την πορεία της για να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.
Πλέον τα Σκόπια θα συμμετέχουν στις συσκέψεις του ΝΑΤΟ ως παρατηρητής.
Πλήρες μέλος της Συμμαχίας η Βόρεια Μακεδονία πιθανότατα θα γίνουν τον επόμενο χρόνο όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επικύρωσης από τα κοινοβούλια όλων των κρατών μελών. Ένας χρόνος είχε χρειαστει και στην περίπτωση του Μαυροβουνίου.
Ο υπουργός εξωτερικών της πΓΔΜ τόνισε σε δηλώσεις του στις ΗΠΑ πως διεθνής στήριξη είναι ισχυρή και η επικείμενη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα βοηθήσει στην παγίωση της σταθερότητας.
Στις δηλώσεις του πάντως ο Νίκολα Ντιμιτρόφ… ξέχασε το Βόρεια, καθώς δεν είναι ακόμη υποχρεωμένος να το χρησιμοποιεί και είπε πως «η Μακεδονία στο ΝΑΤΟ αποκτά πιο σταθερή οικονομία και ισχυρή ασφάλεια».
Αναφορικά με το ευαίσθητο ζήτημα της ταυτότητας, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι η συμφωνία απέδειξε πως είναι δυνατόν να συνυπάρχουν δύο διαφορετικές ταυτότητες στη Βόρεια Μακεδονία και την ελληνική Μακεδονία, χωρίς απαραίτητα να αλληλοσυγκρούονται.
Αναφερόμενος στην αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, ο κ. Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει μια πραγματική εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και να διασφαλίσει ταυτόχρονα την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Σημειώνοντας ότι οι παραχωρήσεις και οι συμβιβασμοί έπρεπε να γίνουν για να επιτευχθεί η μόνιμη ειρήνη και η σταθερότητα, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είπε: «Δεν μπορείτε να κερδίσετε μια διαφωνία, εάν η διαμάχη είναι με το γείτονά σας. Δεν μπορείτε να κερδίσετε, εάν νικήσετε τον γείτονα σας».
Αναφορικά με την ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ παρατήρησε ότι η ένταξη στην ΕΕ θα είναι μια πιο δύσκολή και μακροχρόνια διαδικασία σε σχέση με την επικείμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Έχουμε χάσει μερικά ευρωπαϊκά τρένα… ενώ βρισκόμασταν στην αίθουσα αναμονής, η περιοχή και η ΕΕ άλλαξαν, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο προσχωρούν οι χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο, ο κ . Ντιμιτρόφ τόνισε πως η χώρα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για να βελτιωθεί προς το καλύτερο και αναγνώρισε πως η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία θα δώσει μια σημαντική ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση. Εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα κράτη μέλη θα δώσουν φέτος το «πράσινο φως» για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας, ανέφερε πως «τα καλύτερα εργαλεία για αλλαγή είναι αυτά που προσφέρονται από τη διαδικασία ένταξης».