Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση αξιωματούχων του Γραφείου του Πρωθυπουργού, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα επισκεφθεί τον Καναδά την επόμενη εβδομάδα για να συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό Τζάστιν Τρουντό.
Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στην στρατιωτική βάση των Καναδών στην πόλη Petawawa του Οντάριο, στις 15 Ιουλίου. Αργότερα την ίδια μέρα, ο Στόλτενμπεργκ θα ταξιδέψει στο Τορόντο για να παραδώσει μια κεντρική ομιλία στο Massey College.
«Προσμένω τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ ώστε να συζητήσουμε τα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Συμμαχία και να στείλουμε ένα μήνυμα για την ηγετική θέση του Καναδά στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας «, δήλωσε ο Τρουντό. Συνεχίζοντας ανέφερε: «Αυτό το έτος σηματοδοτεί την 70η επέτειο του ΝΑΤΟ . Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι ζωτικής σημασίας οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για να υπερασπιστούν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και να οικοδομήσουν ένα πιο ειρηνικό και ευοίωνο μέλλον για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ».
Ο Καναδάς και οι απαιτήσεις του ΝΑΤΟ
Ένα άλλο ζήτημα που θα τεθεί στο τραπέζι είναι αυτό των εξοπλιστικών δαπανών των μελών της συμμαχίας. Ο Καναδάς και πολλά άλλα έθνη του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν πίεση από τη διοίκηση του Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών για την επίτευξη του στόχου του 2% μερίδιο του ΑΕΠ.
Παρά τις αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες της φιλελεύθερης κυβέρνησης, οι αμυντικές δαπάνες του Καναδά το 2019 αναμένεται να είναι περίπου 1,27% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές που συνέταξε το ΝΑΤΟ. Πράγμα με το οποίο η Αμερική φαίνεται να έχει πρόβλημα.
Ο Καναδάς αποτυγχάνει να συναντήσει άλλο ένα κριτήριο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ. Αυτό του ποσοστού του αμυντικού προϋπολογισμού που δαπανάται για την απόκτηση νέων εξοπλιστικών συστημάτων. Το 2019, ο Καναδάς αναμένεται να δαπανήσει το 11,2% του αμυντικού του προϋπολογισμού σε νέο εξοπλισμό με την απαίτηση του ΝΑΤΟ να βρίσκεται πάνω από το 20%.
Γίνεται σαφές πως οι δύο άντρες έχουν αρκετά να συζητήσουν δεδομένων και των πιέσεων που ασκεί η Αμερική.
Για την ιστορία, ο Καναδάς έγινε ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ το 1949. Η παρουσία του στο ΝΑΤΟ και η αμερικανική και καναδική διεθνική διοίκηση της Βορειοαμερικανικής Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) θεωρούνται οι δύο ακρογωνιαίοι λίθοι της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της Οτάβα.
Πηγή: Radio Canada International