Παρά το γεγονός ότι το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών παραμένει αβέβαιο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ και στον απόηχο της παραίτησης Κοτζιά στην Ελλάδα, τα Σκόπια προχωρούν κανονικά στις διαδικασίες ένταξης τους στο NATO.
Σήμερα ξεκίνησαν οι επίσημες συνομιλίες για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η οποίες θα διαρκέσουν δύο ημέρες, στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Επικεφαλής της αποστολής της ΠΓΔΜ είναι η ΥΠΑΜ Radmila Sekerinska-Jankovska, ενώ από πλευράς του ΝΑΤΟ δίνει το παρόν ο Αναπληρωτής ΓΓ της Συμμαχίας, Alejandro Alvargonzalez.
Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του NATO:
Τα Σκόπια ξεκίνησαν σήμερα (Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018) ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, αρχίζοντας τις διήμερες επίσημες συνομιλιες για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, στα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Οι επίσημες συνομιλίες καλύπτουν λεπτομερώς όλες τις πτυχές της ένταξης, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, στρατιωτικών και νομικών ζητημάτων.
Οι συνομιλίες προεδρεύονται από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του NATO για τις πολιτικές υποθέσεις και την πολιτική ασφαλείας Alejandro Alvargonzález, ο οποίος καλωσόρισε την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και την υπουργό Άμυνας Radmila Šekerinska-Jankovska και την αντιπροσωπεία από τα Σκόπια στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ.
Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Rose Gottemoeller συναντήθηκε επίσης με την υπουργό Šekerinska-Jankovska για να συζητήσει τη συνεχιζόμενη διαδικασία ένταξης.
Οι εργασίες για την ενταξιακή διαδικασία ξεκίνησαν τον Ιούλιο, μετά την πρόσκληση των Συμμάχων στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Κατά την πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg τόνισε ότι » μόλις ολοκληρωθούν όλες οι συνταγματικές αλλαγές για το νέο όνομα, μπορούμε να υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης. «Υπογράμμισε ότι αυτή είναι μια» ιστορική ευκαιρία «και παρότρυνε» όλους τους πολιτικούς ηγέτες και κόμματα να συνεργαστούν εποικοδομητικά και υπεύθυνα για να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία. «
Η χώρα συνεργάστηκε στενά με το ΝΑΤΟ, προσχώρησε στην εταιρική σχέση για την ειρήνη (PfP) το 1995 και το Σχέδιο Δράσης για τη Μέλη (MAP) το 1999. Για πολλά χρόνια, η χώρα παρείχε πολύτιμη υποστήριξη στις επιχειρήσεις και τις αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και στο Κοσσυφοπέδιο .