ΝΑΤΟ: Στόλτενμπεργκ καλεί Αζερμπαϊτζάν – Αρμενία να τηρήσουν την εκεχειρία

O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γένς Στολτερμπεγκ καλεί την Αρμενία και το Αζερμπαιτζάν να σεβαστούν την εκεχειρία μετά από τις τελευταίες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο – Kαραμπάχ.

Σε δήλωση του χθες ο Στόλτενμπερκ είπε ότι η εκεχειρία μεταξύ Nαγκόρνο Καραμπάχ και Αζερμπαιτζάν ήταν ενθαρυντικό. Επίσης ο ίδιος προσέθεσε ότι η εκεχειρία αυτή θα συγκρατήσει και θα αποτρέψει νέα κλιμάκωση της έντασης .

Ακόμα, είπε ότι τι ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις προσπάθειες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ( ΟΑΣΕ ), ομάδα Μινσκ, ένα εποπτικό όργανο το οποίο ισχυρίζεται ότι μπορεί να βρει μια ειρηνική επίλυση της διαμάχης αυτής μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Επίσης τόνισε ότι, πρέπει να προβούν όλα τα μέρη σε διαπραγματεύσεις και να διευθετηθεί μια συμβιβαστική λύση, υπό την αιγίδα των συμπροέδρων. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση, προσέθεσε.

‘’Η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων είναι μια από τις βασικές υποχρεώσεις για τις χώρες εταίρους του ΝΑΤΟ και δεσμεύονται ως προς αυτό όταν εντάσσονται στην Σύμπραξη για την Ειρήνη «, πρόσθεσε .

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, 12 Αζέροι στρατιώτες και πάνω από 100 Αρμενίοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στον αγώνα στο Καραμπάχ, το οποίο είχε καταληφθεί από Αρμένιους αυτονομιστές στις αρχές του 1990 .