NATO: Στέλνει αεροσκάφη AWACS στη Ρουμανία για να παρακολουθούν τη ρωσική δραστηριότητα

Το NATO ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να αναπτύξει τρία αεροσκάφη επιτήρησης στη Ρουμανία την επόμενη εβδομάδα για να εκτελέσουν αποστολές αναγνώρισης και να «παρακολουθήσουν τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα» στο έδαφος της συμμαχίας.

Τα αεροσκάφη επιτήρησης Συστήματος Αερομεταφερόμενης Προειδοποίησης και Ελέγχου, ή AWACS, ανήκουν σε ένα στόλο 14 αεροπλάνων που συνήθως εδρεύει στη Γερμανία. Τρία από τα αεροσκάφη θα σταλούν την Τρίτη σε αεροπορική βάση κοντά στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, σε μια αποστολή που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, ανέφερε σε δήλωση η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Τα αεροπλάνα «μπορούν να ανιχνεύσουν αεροσκάφη εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, καθιστώντας τα μια βασική ικανότητα για την αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ», δήλωσε η εκπρόσωπος του NATO. Επιπλέον, 180 στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ θα σταλούν στο Οτοπένι για τη συντήρηση και την προστασία των αεροσκαφών.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, το NATO ενίσχυσε την παρουσία του στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης, μεταξύ άλλων με την αποστολή επιπλέον ομάδων μάχης στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία.

Τα AWACS έχουν πραγματοποιήσει «τακτικές περιπολίες στην Ανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας για να παρακολουθούν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη κοντά στα σύνορα του NATO» καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, ανέφερε η δήλωση.

Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, Boeing E-3, αγοράστηκαν από κοινού με κόστος 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 1977 στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου.

Μαζί με έναν μικρό στόλο drone στην Ιταλία, τα αεροπλάνα είναι από τα λίγα στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία που κατέχει το NATO ως συμμαχία. Αναβαθμίζονται τακτικά για να διασφαλιστεί ότι θα πετούν μέχρι το 2035.

Ένας από τους οκτώ τακτικούς πολυεθνικούς σχηματισμούς που έχει αναπτύξει το ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγά του σταθμεύει στη Ρουμανία. Υπό γαλλική διοίκηση, αριθμεί χίλιους στρατιώτες που προστατεύοντα από το γαλλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας εδάφους-αέρος μέσου βεληνεκούς ΜΑΜΒΑ και υποστηρίζονται από δεκατρία άρματα μάχης Leclerc.

Πηγή: Associated Press