Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) διοργάνωσε το διήμερο 3 και 4 Φεβρουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, σεμινάριο με θέμα «Deep Dive in the Multi Corps Land Component Command» εντός πλαισίου NATO.
Το σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάληψης -για τα επόμενα τρία χρόνια- από την Ελλάδα του Multi Corps Land Component Command του ΝΑΤΟ. Όπως ανακοινώθηκε, συνολικά συμμετείχαν περισσότεροι από 40 ανώτατοι αξιωματικοί από το SHAPE, καθώς και από διοικήσεις και στρατηγεία του ΝΑΤΟ.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ
Από την Τετάρτη 03 Φεβρουαρίου 2021 έως την Πέμπτη 04 Φεβρουαρίου 2021 διεξήχθη σεμινάριο με τίτλο «Deep Dive in the MC LCC», υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ. Κατά την έναρξή του απηύθυνε χαιρετισμό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
To σεμινάριο διοργανώθηκε από το NRDC-GR στο πλαίσιο της ανάληψης από 01 Ιανουαρίου 2021 και για 3 χρόνια, του ρόλου Χερσαίας Διοίκησης Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi Corps Land Component Command – MC LCC) που καθιέρωσε πρόσφατα η Συμμαχία.
Το σεμινάριο διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας COVID-19 και συμμετείχαν σε αυτό περισσότεροι από 40 Ανώτατοι Αξιωματικοί από το SHAPE, καθώς και από Διοικήσεις και Στρατηγεία του ΝΑΤΟ.
Σκοπός του ήταν η διάχυση της γνώσης που αποκτήθηκε κατά την περίοδο προετοιμασίας του Στρατηγείου, καθώς και η εκμετάλλευση των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τις Ομάδες Εργασίας του NRDC-GR, οι οποίες και είχαν ως αποτέλεσμα την απόλυτη επιτυχία του εγχειρήματος.
Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αφού εξήρε την προσπάθεια του συνόλου του προσωπικού για την επιτυχή ανάληψη της Διοίκησης MC LCC, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις επικρατούσες συνθήκες υπό τις οποίες κατεβλήθη η όλη προσπάθεια λόγω της πανδημίας του COVID-19.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην ευκαιρία που δόθηκε μέσω του σεμιναρίου να αναλυθούν κρίσιμα θέματα που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής περιόδου, ώστε να προκύψει ένας χρηστικός οδηγός με βέλτιστες πρακτικές προς αξιοποίηση από το σύνολο των Συμμάχων εντός πλαισίου NATO.
Επίσης και μεταξύ άλλων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας στο ΝΑΤΟ, η οποία παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που υπάρχουν σταθερά διαθέτει το 2% του προϋπολογισμού της για αμυντικές δαπάνες.
Ολοκληρώνοντας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο όπως και στα Βαλκάνια, ως βασικός πυλώνας προώθησης και υποστήριξης της ειρήνης και της σταθερότητας.