NATO: Σε συναγερμό και «υψηλή ετοιμότητα» 100 μαχητικά αεροσκάφη λόγω ρωσικής εισβολής

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που σύντομα θα συμπληρώσει δύο μήνες εχθροπραξιών, έχει συσπειρώσει τις στρατιωτικές δυνάμεις των κρατών – μελών του NATO, με αποτέλεσμα η Συμμαχία να βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε «υψηλή ετοιμότητα» για την ανάληψη αποστολών και επιχειρήσεων διαφόρων ειδών, με τα συμμαχικά μαχητικά αεροσκάφη να είναι στην «πρώτη γραμμή».

Όπως ανακοίνωσε το NATO με ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας έχουν αυξήσει τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών τα οποία βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ ακόμα εκτελούνται διαρκείς περιπολίες όλο το 24ωρο, για να προστατευτεί αποτελεσματικά ο εναέριος χώρος τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα κάνουν «ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίζεται κάθε ίντσα εδάφους του NATO από οποιαδήποτε ρωσική επίθεση».

Σημειώνεται ότι το NATO έχει περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη σε κατάσταση «συναγερμού» και 200 πολεμικά ​​πλοία ανεπτυγμένα σε περιοχές από τον βορρά μέχρι τη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας, ώστε να αποτρέψει τη Ρωσία από την κλιμάκωση του πολέμου στην ανατολική Ευρώπη πέρα ​​από την Ουκρανία.

Τόσο οι αεροπορικές όσο και οι ναυτικές δυνάμεις των συμμαχικών κρατών – μελών παρακολουθούν ενεργά τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο έτοιμα να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ακεραιότητα του Συμμαχικού εναέριου χώρου.

Όλα τα νατοϊκά μαχητικά αεροσκάφη υποστηρίζονται επίσης από αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού αλλά και από αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ (Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου) γνωστά και ως AWACS,  για να διατηρούν μια ενισχυμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενισχύοντας έτσι την αποτρεπτική και αμυντική στάση της ανατολικής πλευράς του NATO.

Φωτογραφίες Reuters