NATO: Πιο κοντά από ποτέ η Ουκρανία σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ποροσένκο

Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το ΝΑΤΟ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό από την πρώτη μέρα της ανεξαρτησίας του Κιέβου από την πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ. Το Κρεμλίνο όμως καθώς και η μεγάλη παρουσία ρωσόφωνων στην περιοχή αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την δυτική προοπτική της Ουκρανίας.

Ο Ποροσένκο ξεκαθάρισε πως η Ουκρανία έχει ως καθήκον να προχωράει μόνο μπροστά. Η ΕΕ, όπως είπε, είναι ο στόχος για το Κίεβο καθώς εξασφαλίζει το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη αλλά και το βιοτικό επίπεδο που είναι ιδιαίτερα χαμηλό στη χώρα. «Κοιτάξτε πως ζουν οι εργαζόμενοι στην ΕΕ και πως οι εργαζόμενοι που ζου υπό την επιρροή της Ρωσία είτε είναι στο κατεχόμενο Ντονμπάς, είτε στην Απχαζία, είτε στην Οσσετία». «Έτσι πρέπει να γίνουμε και εμείς» επισήμανε. 

Το ΝΑΤΟ από την άλλη, δήλωσε, σημαίνει ασφάλεια. Σημαίνει ότι οι άντρες και οι γυναίκες που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο μέτωπο θα μπορέσουν να γυρίσουν επιτέλους πίσω στις οικογένειές τους. Το ΝΑΤΟ θα φέρει επίσης ασφάλεια στους δρόμους. Το πιο σημαντικό για μια χώρα είναι να είναι όλοι οι πολίτες ασφαλείς και μόνο με το ΝΑΤΟ θα το καταφέρουμε πρόσθεσε.
  
Είμαστε, πρόσθεσε,  πιο κοντά από ποτέ τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ καθώς οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής μας αποφέρουν πλέον καρπούς. Μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα όπως η αναδιοργάνωση του στρατού και η συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ. Παράλληλα, ανέφερε πως με την ΕΕ και το νΑΤΟ θα αποκοπεί η Ουρκρανία μια και καλή από το «αποικιακό» παρελθόν της. Τέλος, προέβλεψε το 2023 ως την πιθανότερη ημερομηνία ένταξης της Ουκρανίας στους δυτικούς οργανισμούς.

Πηγή:PresidentofUkraine