NATO: Παρέλαβε το όγδοο A330 MRTT για το στόλο αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού της MMU

Το NATO παρέλαβε το όγδοο αεροσκάφος τύπου A330 για τις ανάγκες της Πολυεθνικής Μονάδας Αεροσκαφών Εναέριου Ανεφοδιασμού Πολλαπλών Ρόλων (MMU). Την περασμένη Τετάρτη, ο στόλος αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού της Συμμαχίας ενισχύθηκε με ένα ακόμα αεροσκάφος τύπου A330 από την Airbus.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το NATO θα παραλάβει ακόμα δύο αεροσκάφη τέτοιου τύπου μέχρι το 2026, ώστε ο στόλος των 10 ιπτάμενων τάνκερ τύπου Α330 να αναπτύσσεται σε συμμαχικές αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού, στην μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού αλλά και στρατιωτικών εξοπλισμών και πολεμικού υλικού.

Η Πολυεθνική Μονάδα Αεροσκαφών Εναέριου Ανεφοδιασμού Πολλαπλών Ρόλων ιδρύθηκε το 2023, αποτελείται από πτητικά μέσα του Βελγίου, της Τσεχίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας, ενώ χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο του Αϊντχόφεν ως κύρια βάση επιχειρήσεων, με προκεχωρημένη βάση επιχειρησιακής ανάπτυξης το αεροδρόμιο της Κολωνίας, στην δυτική Γερμανία.

Τα αεροσκάφη θεωρούνται η «ραχοκοκαλιά της αεροπορικής δύναμης του NATO», έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες από 500 αποστολές, ανεφοδιάζοντας εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη σε αποστολές εναέριας αστυνόμευσης. Και τα 10 ιπτάμενα τάνκερ είναι ιδιοκτησία του NATO και βρίσκονται υπό την διαχείριση της Υπηρεσίας Υποστήριξης και Προμηθειών της Συμμαχίας (NSPA).

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: NATO Allied Air Command