Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μετακινήσουν τον Οκτώβριο 500 στρατιωτικούς τους στη Λιθουανία για μια ανάπτυξη έξι μηνών για ανάγκες του ΝΑΤΟ, επιστρέφοντας έτσι στην περιοχή της Βαλτικής όπου έστειλαν για πρώτη φορά στρατιώτες το 2014, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία, τμήμα μιας ευρύτερης δύναμης αποτροπής του ΝΑΤΟ, εκτιμάται πως θα καθησυχάσει τους συμμάχους στη Βαλτική δείχνοντάς τους ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραμένει προσηλωμένος στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης παρά τις πρόσφατες μειώσεις από το Πεντάγωνο σε προγράμματα ευρωπαϊκής άμυνας.
«Το μήνυμα είναι ότι οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να φθάνουν οποτεδήποτε και οπουδήποτε μπορεί να χρειασθούν, με τις δυνάμεις που μπορεί να χρειασθούν», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Ραϊμόντας Καρόμπλις.
«Οι ΗΠΑ επιλέγουν να βελτιώσουν την κινητικότητα των στρατευμάτων τους, αντί να έχουν μια μόνιμη παρουσία», πρόσθεσε μιλώντας στο Ρόιτερ.
Η Μόσχα λέει πως δεν προτίθεται να εισβάλει στις χώρες της Βαλτικής ούτε στην Πολωνία και κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι αποσταθεροποιεί την Ευρώπη μετακινώντας στρατεύματα πλησιέστερα στα σύνορα της Ρωσίας.
Τα νέα αμερικανικά στρατεύματα θα περιλαμβάνουν 30 άρματα μάχης Abrams, περισσότερα απ’ ό,τι σε άλλες αντίστοιχες αναπτύξεις δυνάμεων, 25 τεθωρακισμένα οχήματα Bradley και 70 άλλα οχήματα.
Τα στρατεύματα θα αποχωρήσουν έπειτα από μια στρατιωτική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2020 με σενάριο την υπεράσπιση του αποκαλούμενου «Suwalki Gap», της μοναδικής χερσαίας οδού ανάμεσα στα κράτη της Βαλτικής και την υπόλοιπη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Τόσο η Λιθουανία όσο και η Πολωνία συνορεύουν στα βορειοανατολικά με τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, όπου η Μόσχα έχει αναπτύξει προηγμένους πυραύλους Iskander που μπορούν να φέρουν πυρηνική γόμωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ