Οι αποστολές μαχητικών του NATO για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών που προσέγγιζαν τον εναέριο χώρο συμμαχικών χωρών στην περιοχή της Βαλτικής αυξήθηκαν κατά 20-25% το πρώτο τρίμηνο του 2024, ανέφερε σήμερα πηγή από την Βορειοατλαντική Συμμαχία, αποδίδοντας την αυξημένη ρωσική δραστηριότητα στην αύξηση των στρατιωτικών ασκήσεων της Συμμαχίας. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο αριθμό αναχαιτίσεων.
Την προηγούμενη χρονιά, το NATO είχε πει ότι συμμαχικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί τουλάχιστον 300 φορές για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν ρωσικά αεροσκάφη, στις περισσότερες περιπτώσεις πάνω από τη Βαλτική.
Ακολούθως, παρατηρήθηκε μια ειδοποιός διαφορά που είχε να κάνει με τον τύπο των ρωσικών αεροσκαφών που εντοπίζονταν κοντά στα σύνορα συμμαχικών χωρών, είπε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο να διατηρήσει την ανωνυμία του. Εν αντιθέσει με το παρελθόν, οι περισσότερες αναχαιτίσεις αφορούσαν αναγνωριστικά και μεταγωγικά αεροσκάφη και όχι μαχητικά ή στρατηγικά βομβαρδιστικά.
Εικάζεται ότι η αλλαγή συμπεριφοράς οφείλεται στο ότι η Μόσχα χρειάζεται τα βομβαρδιστικά και τα μαχητικά αεροσκάφη της για τις επιθέσεις που εξαπολύει στην Ουκρανία, όπου οι συγκρούσεις έχουν κλιμακωθεί.
Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το ΝΑΤΟ ενίσχυσε τις δυνάμεις του στην ανατολική του πτέρυγα, αναπτύσσοντας εκεί περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Στις αρχές του έτους, το NATO διεξήγαγε τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με τη συμμετοχή περίπου 90.000 στρατιωτών.
Η Ρωσία δεν διαθέτει επαρκείς δυνάμεις για να πετύχει σημαντική προώθηση στο ουκρανικό έδαφος
Η Ρωσία δεν διαθέτει επαρκείς δυνάμεις για να επιτύχει μια σημαντική προώθηση στην επίθεσή της που είναι σε εξέλιξη στην ανατολική Ουκρανία, υποστήριξε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του NATO.
«Οι Ρώσοι δεν έχουν τις αναγκαίες δυνάμεις για να επιτύχουν στρατηγικής σημασίας πρόοδο και, πιο συγκεκριμένα, δεν έχουν ούτε την ικανότητα ούτε τη δύναμη να το κάνουν», υποστήριξε ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (Saceur), ο Αμερικανός στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, την έδρα του NATO.
Η Ουκρανία υποστήριξε σήμερα ότι σταμάτησε τη ρωσική στρατιωτική προέλαση στα βορειοανατολικά, όπου πάντως η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη», όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Μόσχα διεξάγει μια επιχείρηση που της επέτρεψε να σημειώσει τα σημαντικότερα εδαφικά κέρδη της από τα τέλη του 2022.
«Είμαι σε πολύ στενή επαφή με τους Ουκρανούς συναδέλφους μας και έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να κρατήσουν γερά», πρόσθεσε ο στρατηγός Καβόλι.
Για να αντιμετωπίσει την επίθεση, το Κίεβο ζητά επιμόνως να επιταχυνθούν οι παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών που έχουν υποσχεθεί οι δυτικές χώρες, διαμαρτυρόμενη για τις μεγάλες καθυστερήσεις. Ο Καβόλι διαβεβαίωσε ότι είναι καθ’ οδόν σημαντικές παραδόσεις. «Αυτήν την στιγμή τους στέλνουμε μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, μεγάλες ποσότητες συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς και σημαντικό αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων», πρόσθεσε.
Η Ρωσία ξεκίνησε στις 10 Μαΐου μια νέα χερσαία επιχείρηση στην περιοχή του Χαρκόβου, διεισδύοντας από τον βορρά σε δύο μεθοριακούς τομείς, αυτούς του Βοβτσάνσκ και του Λουκιάντσι, κοινότητες που απέχουν 50 και 30 χιλιόμετρα αντιστοίχως από την πόλη του Χαρκόβου. Η Μόσχα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση των ουκρανικών δυνάμεων το τελευταίο διάστημα, καθώς το Κίεβο αντιμετωπίζει έλλειψη ανδρών, όπλων και πυρομαχικών.