Το ΝΑΤΟ αναμένεται να ανακοινώσει ότι θεωρεί το διάστημα ως έναν επίσημο «πολεμικό τομέα» («warfighting domain») στη σύσκεψη κορυφής που θα γίνει τον Δεκέμβριο.
Η πιθανή ανακοίνωση θα ενισχύσει την ιδέα ότι – όπως ο τομέας του αέρα, της ξηράς και της θάλασσας- το διάστημα είναι ένα πιθανό πεδίο μελλοντικών μαχών, του οποίου ο έλεγχος είναι ζωτικός σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση.
Αυτό είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τους υποστηρικτές του κινήματος ειρηνικής χρήσης του διαστήματος και την απαγόρευση των διαστημικών όπλων. Σύμφωνα με το Reuters, το ΝΑΤΟ θα ανακοινώσει σε σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στις 3-4 Δεκεμβρίου ότι «οι μάχες μπορούν να διεξάγονται όχι μόνο στη ξηρά, στον αέρα, στη θάλασσα και στα δίκτυα υπολογιστών, αλλά και στο διάστημα, και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι αυτό».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση είναι σε μεγάλο βαθμό υποκινούμενη από την Γαλλική και την Αμερικανική κυβέρνηση η οποίες δεν θέλουν να αφήσουν στη Ρωσία ανοιχτό πεδίο διαστημικής υπεροχής.
Η Γαλλία κοιτάει το διάστημα για απειλές
Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, ετοιμάζεται να αποκαλύψει τους άξονες της μελλοντικής στρατηγικής άμυνας του διαστήματος, στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) της Τουλούζης στο τέλος του έτους.
Μάλιστα, για να απεικονίσει την απειλή, η υπουργός υποστήριξε ότι η Μόσχα είχε προσπαθήσει να κατασκοπεύσει τον γαλλικό στρατιωτικό δορυφόρο Athena-Fidus πριν από ένα χρόνο.
Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luch-Olymp είχε πλησιάσει κοντά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Les Echos. «Είχαμε δει να συμβαίνει και πήραμε τα απαραίτητα μέτρα» ανέφερε η υπουργός Άμυνας.
Σήμερα, οι απειλές κατά των δορυφόρων μπορεί να προκύψουν από τη γη (λέιζερ, πύραυλοι, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο), αλλά και στο διάστημα, με την αύξηση μικροδορυφόρων. Περίπου 3.000 διαστημικά οχήματα άνω των 50 κιλών θα είναι σε τροχιά μέσα σε δέκα χρόνια και «η πρώτη πρόκληση που θα ξεπεραστεί θα είναι η διαχείριση της κυκλοφορίας» γράφει η εφημερίδα.
Η υπουργός, συνεπώς, έχει τονίσει την ανάγκη για πρόσθετα μέσα σχετικά με τον έλεγχο του διαστήματος, την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ευρώπη και τη διεξαγωγή εθνικών σχεδίων για λόγους κυριαρχίας.
Το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση 3,6 δισ. ευρώ στην ανανέωση των δορυφόρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από: Popular Mechanics