NATO: «Η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί αν παραχωρήσει κάποια εδάφη στη Ρωσία» είπε ανώτερος αξιωματούχος – Η αντίδραση του Κιέβου

Ο Στιαν Γιένσεν, ο επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του NATO, πρότεινε σήμερα ότι η Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί στη Συμμαχία με αντάλλαγμα το έδαφός της. Ωστόσο, τόνισε ότι μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μόνο από το Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συζήτησης στη νορβηγική πόλη Arendal, ο Γιένσεν δήλωσε ότι είναι σημαντικό να συζητηθεί πώς μπορεί να επιτευχθεί η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο NATO.

«Πιστεύω ότι μια πιθανή λύση για την Ουκρανία θα μπορούσε να είναι η παραχώρηση κάποιως εδαφών, όπως η Κριμαία, ως αντάλλαγμα για ένταξη στο NATO», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Ουκρανία «θα πρέπει να αποφασίσει πότε και υπό ποιες συνθήκες θέλει να διαπραγματευτεί».

Σημείωσε ότι οι συζητήσεις για το μελλοντικό καθεστώς της Ουκρανίας στο NATO μετά τον πόλεμο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και εξετάζονται επιλογές όπως η παραχώρηση τμημάτων της επικράτειάς του από το Κίεβο. «Δεν λέω ότι πρέπει να είναι ακριβώς έτσι. Αλλά μπορεί να είναι μια πιθανή λύση», εξήγησε ο επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του NATO.

Η αντίδραση του NATO και του Κιέβου

Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη θέση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την υποστήριξη της Ουκρανίας, παρά την πρόσφατη δήλωση του Στιαν Γιένσεν, ξεκαθάρισε ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος του NATO, επιβεβαιώνοντας την στήριξη της Συμμαχίας στην εδαφική κυριαρχία της εμπόλεμης χώρας.

Από την μεριά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή του, απέρριψε τις προτάσεις του νατοϊκού αξιωματούχου να συζητηθεί η ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με αντάλλαγμα εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για ένταξη της Ουκρανίας στο NATO με αντάλλαγμα την παραχώρηση μέρους των ουκρανικών εδαφών είναι «απολύτως απαράδεκτη».

Με πληροφορίες από: Ukrainska Pravda / Φωτογραφία αρχείου Reuters