Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στα πρακτορεία Reuters, Associated Press and Agence France-Presse, δήλωσε ότι θέλει να ακούσει ένα καθαρό «ναι» ή ένα καθαρό «όχι» από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για το Σχέδιο Δράσης για την ένταξη της Ουκρανίας στο NATO, ενώ είπε επίσης ότι η ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίξουν οικονομικά την Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία κωλυσιεργεί χωρίς σαφή λόγο για μια συνάντηση μεταξύ του ίδιου και του προέδρου Πούτιν, όπως και ότι το μεγαλύτερο τμήμα των ρωσικών στρατευμάτων που είχαν συγκεντρωθεί κατά την άνοιξη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία δεν έχει αποχωρήσει.
Από την άλλη, «η Γεωργία έχει εκπληρώσει στο 100% όλες τις δεσμεύσεις της έναντι του ΝΑΤΟ και η ένταξη της χώρας στην συμμαχία εξαρτάται από την πολιτική απόφαση του NATO», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Νταβίντ Ζαλκαλιάνι κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
«Είμαστε έντιμοι ενώπιον των εταίρων μας στο NATO από την άποψη της εκπλήρωσης εκείνων των δεσμεύσεων που είχαμε αναλάβει. Δηλαδή εκ μέρους της Γεωργίας όλα έχουν υλοποιηθεί στο μέγιστο, στο 100%, απομένει η πολιτική απόφαση» δήλωσε ο Ζαλκαλιάνι. Ο Γεωργιανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η λήψη πολιτικής απόφασης για την ένταξη της Γεωργίας στο NATO είναι δύσκολη και περίπλοκη απόφαση, η οποία πρέπει να λυθεί με την συναίνεση των χωρών της συμμαχίας.
Tι δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ
Νωρίτερα σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ είχε δηλώσει ότι οι συμμετέχοντες στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλες δεν θα ανακοινώσουν καμία ημερομηνία και καμία ενδεχόμενη χρονική προθεσμία για την ένταξη στην συμμαχία της Ουκρανίας και της Γεωργίας και θα επαναλάβουν μόνο ότι η πόρτα του NATO παραμένει ανοιχτή και η Ρωσία δεν έχει κανένα δικαίωμα βέτο σε αυτή την διαδικασία. Στην σύνοδο κορυφής του NATO που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετέχει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της Γεωργίας και της Ουκρανίας
Η Γεωργία συνεργάζεται με το NATO από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τον Νοέμβριο του 2002 ο τότε πρόεδρος της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρνάντζε στην σύνοδο κορυφής που είχε πραγματοποιηθεί στην Πράγα είχε δηλώσει ότι η χώρα του επιθυμεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Τον στόχο αυτό επιβεβαίωσε και ο επόμενος πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι. Η κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία μετά την νίκη του συνασπισμού «Γεωργιανό όνειρο» τον Οκτώβριο του 2012 , συνέχισε την πολιτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, ορίζοντας ωστόσο ως ένα σημαντικό στόχο της εξωτερικής της πολιτικής την «σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων με την Ρωσία όχι όμως σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters