NATO: Εννέα κράτη μέλη θα βάλουν νάρκες στην Βαλτική Θάλασσα για να αποτρέψουν μια πιθανή ρωσική επίθεση

Η Γερμανία και οκτώ άλλες χώρες του NATO στοχεύουν να προμηθεύονται από κοινού ναυτικές νάρκες τις οποίες θα αναπτύξουν στην Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, καθώς η Ρωσία τηρεί μια ολοένα και πιο διεκδικητική στάση στην περιοχή.

Οι οκτώ χώρες που επιδιώκουν να προμηθευτούν από κοινού ναυτικές νάρκες με τη Γερμανία είναι η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Σουηδία.

Ο Πιστόριους είπε ότι η κοινή προμήθεια θα είχε πολλά οφέλη, καθώς θα μείωνε το κόστος και θα επέτρεπε την κοινή επιμελητεία και συντήρηση.

Οι νάρκες θαλάσσης είναι «μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος αποτροπής ενός επιτιθέμενου από τη θάλασσα και αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική ικανότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

Η Βαλτική Θάλασσα θεωρείται από αναλυτές του ΝΑΤΟ ως πιθανό σημείο ανάφλεξης σε ενδεχόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία, ενώ η Συμμαχία έχει ενισχύσει την παρουσία της στην ανατολική της πτέρυγα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022.

Με πληροφορίες από: dpa, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters