«H συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία και η αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Ρωσίας», μετά την πρόσφατη στρατιωτική δύναμη που χρησιμοποίησε ενάντια σε ουκρανικά πλοία, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί για το νέο πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας, το οποίο όπως είπε, υπονομεύει τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις (INF).
Ειδικότερα για την Ουκρανία, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να απελευθερώσει τους ναυτικούς και τα πλοία που κατασχέθηκαν. Σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά όπως είπε, όλοι οι σύμμαχοι παρέχουν ισχυρή πολιτική και πρακτική υποστήριξη στη χώρα για την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.
Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να βοηθά στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και στον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού ναυτικού. «
Το ΝΑΤΟ έχει εφαρμόσει τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής του άμυνας, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με την υψηλότερη ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεών του, με τάγματα μάχης στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προωθούν τη συλλογική άμυνα ως άμεση απάντηση σε αυτό που έκανε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας.
Γ. Στόλτενμπεργκ: Θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει κάνει η πΓΔΜ, υπό την αίρεση ότι θα επικυρώσει πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών
Εξάλλου, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. «Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχουν κάνει τα Σκόπια προς την πλήρη προσχώρηση στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.
Στο πλαίσιο της γενικής συζήτησης που θα γίνει για τα Δυτικά Βαλκάνια, θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει κάνει η πΓΔΜ, όσον αφορά τα ενταξιακά κριτήρια, υπό την αίρεση ότι τα Σκόπια θα επικυρώσουν πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών.
Άλλα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ είναι η συνεργασία με τη Γεωργία, η προσέγγιση της Συμμαχίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και η κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ