Τα κράτη – μέλη του NATO συμφώνησαν να δώσουν στρατιωτική βοήθεια ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία το 2025, δήλωσαν δύο ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Reuters, λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στην Ουάσιγκτον.
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τους συμμάχους να υπογράψουν μια πολυετή δέσμευση για να διατηρήσουν τη στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο στο ίδιο επίπεδο με πριν.
Αν και τα κράτη μέλη δεν υποστήριξαν το αρχικό αίτημα του Στόλτενμπεργκ για μια τέτοια πολυετή δέσμευση, το σύμφωνο περιλαμβάνει διάταξη για την επαναξιολόγηση των συμμαχικών συνεισφορών σε μελλοντικές συνόδους κορυφής του NATO, σύμφωνα με την διπλωματική πηγή.
Οι Σύμμαχοι αποφάσισαν επίσης να υποβάλουν δύο εκθέσεις τον επόμενο χρόνο για να καθορίσουν ποια χώρα προμηθεύει τι στην Ουκρανία, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τον επιμερισμό του βάρους στη συμμαχία.
Η οικονομική δέσμευση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου της Ουκρανίας που θα συμφωνήσουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Ουάσινγκτον από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου.
Προετοιμασία σε περίπτωση εκλογής του Τραμπ
Τον Ιούνιο, οι σύμμαχοι αποφάσισαν ότι το NATO θα αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στο συντονισμό των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία, «παίρνοντας τα ηνία» από τις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να διαφυλάξουν τη διαδικασία καθώς ο σκεπτικιστής του ΝΑΤΟ Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει μια δεύτερη θητεία στην αμερικανική προεδρία.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022, οι ΗΠΑ συγκέντρωσαν τους συμμάχους τους στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, σχηματίζοντας μια ομάδα 50 χωρών, η οποία συνεδριάζει τακτικά για να συνδυάσει τα αιτήματα όπλων του Κιέβου με τις δεσμεύσεις των δωρητών.
Αυτή η «ομάδα Ramstein», όπως αποκαλείται, θα συνεχίσει να υπάρχει ως πολιτικό φόρουμ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά το NATO θα αναλάβει το στρατιωτικό επίπεδο εργασίας κάτω από αυτό, συντονίζοντας τις παραδόσεις όπλων και την εκπαίδευση για τα ουκρανικά στρατεύματα.
Η κίνηση θεωρείται ευρέως ως ένας τρόπος «προστασίας από τον Τραμπ» θέτοντας τον συντονισμό κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, δίνοντας στη συμμαχία έναν πιο άμεσο ρόλο στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Όμως οι διπλωμάτες αναγνωρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να έχει περιορισμένο αποτέλεσμα, καθώς οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η κυρίαρχη δύναμη της Συμμαχίας και να παρέχουν την πλειοψηφία των όπλων στην Ουκρανία.
Έτσι, εάν η Ουάσιγκτον (υπό τον Τραμπ) θέλει να μειώσει τη δυτική βοήθεια προς το Κίεβο, θα μπορούσε να το κάνει.
Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters