NATO: 18 από τις 31 χώρες της Συμμαχίας θα πετύχουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες

Δεκαοκτώ από τις 31 χώρες μέλη του NATO θα επιτύχουν το στόχο του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους για αμυντικές δαπάνες κατά το 2024, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Περιμένω ότι 18 σύμμαχοι θα δαπανήσουν φέτος για την άμυνα το 2% του ΑΕΠ τους», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες πρόκειται να καταγράψουν φέτος ακόμη ένα έτος ρεκόρ καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας εισέρχεται στο τρίτο έτος του.

Μια «άνευ προηγουμένου» αύξηση κατά 11% των αμυντικών δαπανών των χωρών του NATO καταγράφηκε την περασμένη χρονιά, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του NATO θα επενδύσουν φέτος συνολικά 380 δισεκ. δολάρια για την άμυνα, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας. Τα μέλη του NATO έχουν συμφωνήσει από το 2006 να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, όμως λίγα μόνο επιτύγχαναν αυτό το στόχο.

Το Βερολίνο θα επιτύχει το στόχο του 2% φέτος για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το 2023, ένδεκα σύμμαχοι αναμενόταν να ανταποκριθούν στο στόχο του 2%, σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ – η Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Βρετανία και η Σλοβακία.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «δεν θα πρέπει να υπονομεύουμε την αξιοπιστία της αντίδρασης του NATO». Αυτό, τόνισε, είναι κάτι το οποίο ισχύει για την αξιοπιστία μας, αλλά και για το πώς επικοινωνούμε, «διότι η αποτροπή είναι στο μυαλό των αντιπάλων μας και δεν θα πρέπει να αφήνουμε κανένα περιθώριο για λανθασμένους υπολογισμούς και παρεξηγήσεις στη Μόσχα σχετικά με την ετοιμότητά μας και τη δέσμευσή μας να προστατεύσουμε τους συμμάχους μας». Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι για να αποτρέψουμε τη σύγκρουση και όχι για να την προκαλέσουμε, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters