Για τον ρόλο και τις προοπτικές του ΝΑΤΟ καθώς και για τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας συζήτησαν ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ‘Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για την υποψηφιότητα της Κύπρου στη «Σύμπραξη για την Ειρήνη» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Η επίσκεψη του κ. Ράσμουσεν αποτελεί μια πρόσθετη επιβεβαίωση του σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου είπε ο κ. Αβραμόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θα τηρήσει και θα τιμήσει τις συμμαχικές υποχρεώσεις της.
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας τόνισε την ανάγκη ενδυνάμωσης της εταιρικής σχέσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τον ευρωπαϊκό οργανισμό ασφαλείας, ώστε να έχουμε τις αποδοτικότερες, για τις αμυντικές μας ανάγκες, λύσεις.
Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι, με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα όλες οι χώρες έχουν προχωρήσει σε εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών ακολουθώντας προς την κατεύθυνση αυτή είτε την αρχή της «έξυπνης άμυνας» του ΝΑΤΟ, είτε την αρχή «της συγκέντρωσης και αξιοποίησης πόρων και δεδομένων» σε επίπεδο ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο κ. Ράσμουσεν μίλησε για ανάπτυξη «των καινούριων δυνατότητων, ώστε να μοιραστούμε το κόστος, να εκπαιδευόμαστε μαζί ώστε να λειτουργούμε ως ενιαία δύναμη». Πρόσθεσε ότι «ζητάμε τη συμβουλή των εταίρων που έχουν τους ίδιους στόχους με εμάς» και επανέλαβε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές για τη δική μας ασφάλειας.
Προσβλέπουμε στην πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας, κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Συνάντηση με τον Σαμαρά
Για τη μελλοντική πορεία της Συμμαχίας και για τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις συζήτησαν, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ‘Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι σ’ ένα ρευστό και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, το ΝΑΤΟ παραμένει ένας σταθερός πυλώνας του διεθνούς συστήματος ασφαλείας, καθώς έχει επιδείξει δυνατότητα να ανταποκρίνεται άμεσα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, της πειρατείας, συμβάλλοντας στην κυβερνοάμυνα.
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η Ελλάδα θεωρεί πως ο ΟΗΕ έχει την πρωταρχική ευθύνη για την τήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και πως ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας παραμένει βασικός στόχος της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε, όμως, τον ρόλο του ΝΑΤΟ συμπληρωματικό και πολύ ουσιαστικό.
«Η Ελλάδα είναι από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ και θα συνεχίζει, παρά τη δημοσιονομική πίεση, να συμμετέχει ενεργά στη συμμαχία» υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο κ. Ράσμουσεν, εξήρε τον διαχρονικό ρόλο της Ελλάδας στη Συμμαχία, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τη χώρα μας, η οποία, παρά το γεγονός ότι υποφέρει από την οικονομική κρίση, συμμετέχει ενεργά στο ΝΑΤΟ.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στους στόχους που θα έχει η σύνοδος κορυφής του χρόνου στη Βρετανία, προσβλέποντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, στη φωνή της Ελλάδας και στις προτάσεις της για το μέλλον της συμμαχίας.