Μπορέλ VS Τραμπ: Ανόητες οι δηλώσεις του – Το ΝΑΤΟ δεν είναι μία στρατιωτική συμμαχία α λα καρτ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ, πήρε σήμερα την σκυτάλη των αντιδράσεων στις πρωτοφανείς δηλώσεις του πρώην Αμερικανού Προέδρου και διεκδικητή εκ νέου του χρίσματος των ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ.

Ο Μπορέλ δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει τη δήλωση Τραμπ ότι θα παρότρυνε τον Πούτιν να επιτεθεί σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Συμμαχία «ανόητη ιδέα».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ο Μπορέλ προσερχόμενος σήμερα Δευτέρα 12.2.2024 στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών ανάπτυξης επεσήμανε πως το ΝΑΤΟ δεν είναι μία στρατιωτική συμμαχία α λα καρτ που λειτουργεί ανάλογα με τη διάθεση που μπορεί να έχει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαρκαστικός. Θα ακούσουμε πολλά στη διάρκεια αυτής της εκστρατείας (σσ για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο). Ας είμαστε σοβαροί. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι μία στρατιωτική συμμαχία α λα καρτ. Δεν μπορεί να είναι μία συμμαχία που λειτουργεί ανάλογα με τη διάθεση του Προέδρου των ΗΠΑ εκείνες τις ημέρες» ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Όπως υπογράμμισε το ΝΑΤΟ «δεν μπορεί να είναι σήμερα ναι και αύριο όχι, να εξαρτάται από το ποιος είσαι εσύ. Ας είμαστε σοβαροί. ΤΟ ΝΑΤΟ ή υπάρχει ή δεν υπάρχει. Δεν θα ξοδέψω τον χρόνο μου σχολιάζοντας κάθε ανόητη ιδέα που έρχεται σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ».

Χθες Κυριακή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέκριναν επίσης τις δηλώσεις Τραμπ.