Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του NATO στο Βίλνιους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι ανυπομονεί να έρθει η μέρα που θα υποδεχτεί τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα του στο NATO, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, μετά τα πρόσφατα σχόλιά του ότι δεν είναι τώρα η ώρα για να θέσει υποψηφιότητα το Κίεβο για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Το σθένος και η αποφασιστικότητά σας υπήρξαν πρότυπο για όλο τον κόσμο», είπε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι, κατά τη συνάντησή τους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι κατανοεί την απογοήτευση του Ουκρανού ηγέτη επειδή δεν πήρε τη βοήθεια που χρειάζεται αρκετά γρήγορα. «Σας υπόσχομαι ότι οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να πάρετε αυτά που χρειάζεστε», τον διαβεβαίωσε, ενώπιον των δημοσιογράφων. «Ανυπομονώ για την ημέρα που θα γιορτάζουμε την επίσημη ένταξή σας στο NATO», πρόσθεσε.
Προτού να αναχωρήσει για την Ευρώπη ο Μπάιντεν είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN ότι δεν πιστεύει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Εάν γινόταν μέλος τώρα, «θα βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία», εξήγησε.
Ο Μπάιντεν ρωτήθηκε σήμερα από έναν δημοσιογράφο πόσο σύντομα μετά τον πόλεμο θα ήθελε να ενταχθεί η Ουκρανία στο NATO και απάντησε: «Σε μια ώρα και 20 λεπτά».
Με ανάρτησή του στο Twitter, o Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνάντηση «ουσιαστική και ισχυρή», ενώ αποκάλυψε ότι διήρκεσε τον διπλάσιο χρόνο από ότι είχε προγραμματιστεί και διεκόπη μόνο «λόγω πρωτοκόλλου».
Τι είπε ο Ζελένσκι για την στήριξη της Δύσης
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα, από το Βίλνιους όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του NATO, ότι αντιλαμβάνεται πως η στήριξη της Δύσης στη χώρα του εξαρτάται από την κατάσταση στο μέτωπο.
«Εσείς κι εγώ πρέπει να καταλάβουμε ότι όλα αυτά εξαρτώνται από ό,τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Δεν μπορούμε απλώς να παραμείνουμε ακίνητοι και να περιμένουμε ότι κάποιος θα μας στηρίζει επί δεκαετίες», εξήγησε.
Η Ουκρανία, πρόσθεσε, δεν θα περιοριστεί στο «πάγωμα» της γραμμής του μετώπου αλλά σκοπεύει να ανακτήσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη της. «Θέλουμε να ανακτήσουμε τα εδάφη μας, να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στο έδαφός μας, να επιτύχουμε την επιστροφή εκείνων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα» και «να παταχθούν όλα τα (ρωσικά) εγκλήματα», επέμεινε. «Αυτό είναι η νίκη» και «μια παγωμένη σύρραξη, δεν είναι νίκη», πρόσθεσε.
Οι εγγυήσεις ασφαλείας της G7
Τα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) ανακοίνωσαν σήμερα ένα διεθνές πλαίσιο που ανοίγει το δρόμο για μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, για την ενίσχυση της Άμυνας της ενάντια στη Ρωσία και στην αποτροπή της Μόσχας από κάθε επίθεση στο μέλλον εναντίον της γειτονικής της χώρας.
Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία θα δεσμευθεί για βελτιωμένα μέτρα διακυβέρνησης, που θα επιτευχθούν μεταξύ άλλων μέσω δικαστικών, οικονομικών μεταρρυθμίσεων και ενισχυμένης διαφάνειας.
Σχολιάζοντας το ανακοινωθέν ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η G7 έκανε μια σαφή δήλωση ότι η υποστήριξη της Ομάδας των Επτά προς την Ουκρανία θα είναι μακροχρόνια, λέγοντας ότι η G7 θα παράσχει στην Ουκρανία σημαντική στρατιωτική βοήθεια όσο η χώρα αναμένει να ενταχθεί στο NATO. «Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος,
Δίπλα του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις αυτές της G7 για μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο αντιπροσωπεύουν μια «σημαντική νίκη» για την ασφάλεια της χώρας του.
«Η ουκρανική αντιπροσωπεία επιστρέφει στη χώρα έχοντας πετύχει μια σημαντική νίκη για την ασφάλεια της χώρας μας, του λαού μας, των παιδιών μας», είπε ο Ζελένσκι, μαζί με τους ηγέτες της G7 που συγκεντρώθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στο Βίλνιους.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters