Για πρώτη φορά, δημοσκόπηση στο Μαυροβούνιο δείχνει ότι το ποσοστό των πολιτών που στηρίζουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ είναι ίσο με το ποσοστό των πολιτών που είναι αντίθετοι στην προσχώρηση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Αν διεξαγόταν τώρα δημοψήφισμα, υπέρ της ένταξης του ΝΑΤΟ θα ψήφιζε το 36% των Μαυροβούνιων και το 37% θα ψήφιζε κατά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Ιούλιο από τη μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CEDEM).
Το 26% των ερωτηθέντων παραμένει αναποφάσιστο όσον αφορά την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ.
Ο διευθυντής της CEDEM, Νέναντ Κοπρίβνιτσα δήλωσε ότι το ποσοστό των πολιτών που είναι κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ μειώθηκε σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, καθώς τότε το 44,5% είχε δηλώσει ότι είναι αντίθετο.
Αν το δημοψήφισμα διεξαγόταν σήμερα, το ποσοστό συμμετοχής θα έφθανε το 74%, προέβλεψε ο κ. Κοπρίβνιτσα.
Την περασμένη Τρίτη, ομάδα που οργανώνει εκστρατεία κατά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με το σύνθημα «Όχι στον Πόλεμο- Όχι στο ΝΑΤΟ», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημοσιοποιεί «ψευδείς πληροφορίες» για το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ένταξης.
«Καθώς η εκστρατεία της κυβέρνησης για το ΝΑΤΟ έχει αποτύχει και αυξάνεται ο αριθμός των πολιτικών από τα κυβερνητικά κόμματα που επιμένουν ότι η απόφαση για το ΝΑΤΟ θα πρέπει να υιοθετηθεί στο Κοινοβούλιο και όχι σε δημοψήφισμα, το Μαυροβούνιο έχει κατακλυστεί από δημοσκοπήσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας, Γκόικο Ραΐτσεβιτς.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι το ποσοστό των υποστηρικτών της ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι υψηλότερο από πριν και ότι αυξάνεται. Σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία, το 46% των πολιτών είναι υπέρ της ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η κυβέρνηση της Ποντγκόριτσας επιδιώκει την ένταξη στο ΝΑΤΟ από την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου, το 2006. Το 2009 εγκρίθηκε για το Μαυροβούνιο το Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη στο ΝΑΤΟ, που είναι το τελικό στάδιο πριν από την προσχώρηση.
Ωστόσο, τα κράτη -μέλη της Συμμαχίας δεν απηύθυναν πρόσκληση στη χώρα για ένταξη, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία, το 2014, επισημαίνοντας ότι θα εξετάσουν το θέμα ξανά έως το τέλος του 2015.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 57,1% των πολιτών θεωρεί ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη των σχέσεων του Μαυροβουνίου με τις ΗΠΑ, το 56,8% ότι θα έχει αντίκτυπο στη ανάπτυξη των σχέσεων με την ΕΕ και το 49,2% πιστεύει ότι η ένταξη θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα.