Οι εξελίξεις στη Συρία και η πρόθεση του Βερολίνου για ανάληψη διεθνούς πρωτοβουλίας με σκοπό τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη της η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, καθιστούν ιδιαιτέρως σημαντική τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.
Η Γερμανίδα υπουργός, σύμφωνα με τα όσα η ίδια δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή του ZDF, θα παρουσιάσει στο περιθώριο της την πρόταση του Βερολίνου στους ομολόγους της για την ανάληψη κοινής στρατιωτικής δράσης από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία στη βόρεια Συρία προκειμένου να δημιουργηθεί ζώνη υπό διεθνή έλεγχο με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ρωσίας. Μεταπολεμικά είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία εμφανίζεται διατεθειμένη να αναλάβει πρωτοβουλία για στρατιωτική επιχείρηση και για αυτό τον λόγο αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αντιδράσεις των νατοϊκών εταίρων στην πρόταση των Γερμανών. Κύκλοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σχολιάζοντας τη γερμανική πρόθεση θεωρούν ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας δυναμικής που επιδιώκει να προσδώσει η Γερμανία στον τομέα της κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας μετά τη τοποθέτηση της πρώην Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στη θέση της προέδρου της Κομισιόν.
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη Σύνοδο έχοντας ουσιαστικά ουδέτερη στάση και διατηρώντας την πάγια θέση της για τερματισμό της μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Από κει και πέρα, όπως αναφέρει πηγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «θα περιμένουμε να συγκεκριμενοποιηθούν οι προτάσεις από τη γερμανική πλευρά».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τις εργασίες της Συνόδου, αναμένεται να δώσει έμφαση στο θέμα της ασφάλειας της Βόρειας Μακεδονίας η οποία για πρώτη φορά θα συμμετέχει με παρατηρητή σε νατοϊκή σύνοδο. Η ελληνική πλευρά θα αναφερθεί στον σταθεροποιητικό ρόλο για την περιοχή των Βαλκανίων που έχει το μνημόνιο της αμυντικής συνεργασίας Αθήνας-Σκοπίων που υπεγράφη μετά την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για επιτάχυνση της υλοποίησης του, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες αντιρρήσεις της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων και των Τιράνων αλλά και την απόφαση του Ζόραν Ζάεφ για προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία τον ερχόμενο Απρίλιο, γεγονότα που προκαλούν ρευστότητα στη γειτονική χώρα.
Η υπεράσπιση της δυτικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Αθήνας Σκοπίων, κατά το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική για την Ελλάδα με δεδομένο ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Βουλγαρία εμφανίζονται πρόθυμες να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στα Σκόπια. Η Ελλάδα θέλει να αξιοποιήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών (άρθρο 17) προκειμένου να είναι εκείνη που θα υποστηρίξει σε επίπεδο δομών, διάθεσης μέσων και εκπαίδευσης προσωπικού την ένταξη και προσαρμογή της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο τον περασμένο μήνα, στις 30 Σεπτεμβρίου, υπεγράφη από τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών η Τεχνική Συμφωνία (Technical Agreement) αστυνόμευσης του εναέριου χώρου (Air Policing) της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Ήδη, όπως αναφέρουν επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιούνται δοκιμαστικές πτήσεις ελληνικών μαχητικών στον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας και παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι διμερείς επαφές για εκπαίδευση στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της Β. Μακεδονίας.