KFOR: Αναχώρησε η στρατιωτική δύναμη της Βουλγαρίας για την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο

Τελετή για την αναχώρηση βουλγαρικής στρατιωτικής δύναμης που συμμετέχει στην ειρηνευτική επιχείρηση Δύναμης του NATO στο Κόσοβο (KFOR) πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ασένοβγκραντ (Στενήμαχος), στη νοτιοκεντρική Βουλγαρία.

Ο αρχηγός Άμυνας ναύαρχος Εμίλ Εφτίμοφ παρευρέθηκε και απηύθυνε επίσημη ομιλία στα στρατεύματα.

«Σας συγχαίρω που αναλάβατε την ευθύνη να εκπροσωπήσετε τη χώρα μας στην αποστολή της Δύναμης Σταθεροποίησης του NATO στο Κόσοβο. Είστε το δεύτερο βουλγαρικό σώμα που υπηρετεί υπό τη Δυτική Περιφερειακή Διοίκηση. Στρατιώτες από διαφορετικές μονάδες συγκροτούν την ομάδα και η προετοιμασία και η πιστοποίησή τους έδειξαν ότι συντονίστηκαν καλά», τόνισε ο Εφτίμοφ.

Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Νικηφόρου, προστάτη των στρατιωτών, είχε εκτεθεί ενώπιον των στρατιωτών εκ μέρους του υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας Ατανάς Ζαπριάνοφ.

Το στρατιωτικό σώμα αναπτύχθηκε πρόσφατα κυρίως από μέλη του 4ου Συντάγματος Πυροβολικού. Περιλαμβάνει επίσης προσωπικό από το 101ο Σύνταγμα Αλπινιστών, το 110ο Σύνταγμα Επιμελητείας των Χερσαίων Δυνάμεων και το Κινητό Σύστημα Επικοινωνίας και Πληροφοριών της Διοίκησης Μικτών Δυνάμεων. Ο εθνικός διοικητής που ηγείται της μονάδας είναι ο αντισυνταγματάρχης Τσβετομίρ Ντεγιάνοφ της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την εθιμοτυπική παρέλαση των στρατιωτών.

Από τον Φεβρουάριο του 2000, τα βουλγαρικά στρατεύματα έχουν συνεισφέρει στην αποστολή της KFOR, αρχίζοντας με την αποστολή μιας μικρής μονάδας Μηχανικού. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η δέσμευση αυξήθηκε, με την συμμετοχή περισσοτέρων από 1.800 Βούλγαρων στρατιωτών μέχρι σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters