Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Ενδιαφέρον και για την Ελλάδα και ειδικότερα την Σούδα έχει η αποκάλυψη των »The New York Times» ότι οι ΗΠΑ συγκροτούν εγχώριες επίλεκτες αντιτρομοκρατικές μονάδες σε 4 χώρες της Αφρικής - Λιβύη, Νίγηρα, Μαυριτανία και Μάλι – που θεωρούνται κρίσιμες για την ανάσχεση της επιρροής της Αλ Κάιντα στην αφρικανική ήπειρο.
Πρόκειται για ένα άκρως απόρρητο πρόγραμμα εκπαίδευσης υπό την επιχειρησιακή αιγίδα μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και αφορά την εκπαίδευση ντόπιων στρατιωτών για σκληρές επιχειρήσεις σε διάφορα μέτωπα.
Το όλο πρόγραμμα εστίασης των ΗΠΑ και στην Αφρική – όπως έχει αναφέρει το ΟnAlert.gr στο παρελθόν- ξεκινά με την οργάνωση της Διοίκησης Αφρικής το 2007 και σχεδιασμούς, από το 2012 και μετά, για σημαντική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην αφρικανική ήπειρο, με μικρές αρχικά μονάδες να μεταβαίνουν, σταδιακά, σε 35 κράτη της Αφρικής από το 2013.Οι ομάδες των Αμερικανών κομάντος είναι – θεωρητικά – αποκλειστικά υπεύθυνες για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τοπικών δυνάμεων και δεν έχουν, λέγεται, τη δυνατότητα να επιχειρούν οι ίδιες χωρίς άδεια του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η Σούδα στο σύστημα άμυνας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ
Η αποστολή,στελεχώνεται από προσωπικό της 1ης μεραρχίας του αμερικανικού στρατού,και πέραν των προαναφερθέντων, στοχεύει χώρες όπως η Λιβύη, το Σουδάν, η Αλγερία το Καμερούν και ο Νίγηρας, όπου ομάδες προσκείμενες στην Αλ Κάιντα έχουν δρουν καταλυτικά. Οι Αμερικανοί κομάντος έχουν στα σχέδιά τους – μόνο;- να εκπαιδεύσουν και τις ειδικές δυνάμεις κρατών όπως η Κένυα και η Ουγκάντα, που πολεμούν στις πρώτες γραμμές του εμφυλίου στη Σομαλία εναντίον των ισλαμιστών της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ.
Όλα αυτά , λένε αναλυτές, αναβαθμίζουν την έτσι και αλλιώς τεράστια επιχειρησιακή και υποστηρικτική σημασία της βάσης της Σούδας στο ΝΑΤΟικο και Αμερικανικό σύστημα άμυνας. Η σημασία αυτή καταγράφεται ειδικά για την Αφρική και είναι ανεξάρτητη αυτής για το κομμάτι του συστήματος άμυνας των ΗΠΑ σε Μεσόγειο, Νότια Ευρώπη και Μέση Ανατολή ως το κέντρο πολλών στρατηγικών οδών. Αποτελεί, λένε , την βάση – αιγίδα για εποπτεία της Αφρικής σε πολλές δυνητικές επιχειρησιακές αποστολές ιδίως στο βόρειο, το κεντρικό και το δυτικό μέρος, αλλά και βασικό κέντρο υποστήριξης αποστολών που κινούνται από άλλα σημεία.
Και UAV;
Η σημασία αυτή επιβεβαιώνει και μια σειρά συχνών επισκέψεων στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ που σχετίζονται με την Αφρική τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα οι επισκέψεις δείχνουν ότι και το επιχειρησιακό εύρος της βάσης επεκτείνεται και προς νότον, παράλληλα με τα αντίστοιχα ενδιαφέροντα των ΗΠΑ- κάτι που καταγράφτηκε καθαρά στην επιχείρηση κατά του καθεστώτος Καντάφι στην Λιβύη- αλλά και νωρίτερα, σε άλλες πιο »λεπτές» αποστολές των Αμερικανών, Βρετανών κ.α.
Επιπλέον έχει ήδη αρχίσει συζήτηση και για διεύρυνση της χρήσης της βάσης και για άλλα οπλικά συστήματα, όπως πχ τα κατασκοπευτικά UAV.
Το άρθρο των New York Times για την Αφρική
Aς δούμε εδώ ολόκληρο το άρθρο του Eric Schmitt στους The New York Times , με τίτλο »Επίλεκτα μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εκπαιδεύουν Αφρικανούς»:
<<Επίλεκτες αντιτρομοκρατικές μονάδες συγκροτούν οι ΗΠΑ σε τέσσερις χώρες της Βόρειας και της Δυτικής Αφρικής, που θεωρούνται κρίσιμες για την ανάσχεση της επιρροής της Αλ Κάιντα και των παραφυάδων της στην αφρικανική ήπειρο.
Το άκρως απόρρητο πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται εν μέρει από μυστικά κονδύλια του Πενταγώνου, βρίσκεται υπό την επιχειρησιακή αιγίδα μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και αφορά την εκπαίδευση στρατιωτών σε Λιβύη, Νίγηρα, Μαυριτανία και Μάλι.
Στόχος της Ουάσιγκτον είναι η δημιουργία εγχώριων επίλεκτων αντιτρομοκρατικών μονάδων, ικανών να αντιμετωπίσουν τη δράση οργανώσεων όπως είναι η Μπόκο Χαράμ σε Νιγηρία και Καμερούν.
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα εντάσσεται σε μακροχρόνια στρατηγική επέκτασης των αμερικανικών αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στην Αφρική, που χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2001. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Σομαλία, από τη βάση του Τζιμπουτί, έχουν υποστηρίξει αφρικανικές και γαλλικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις τους σε Σομαλία και Μάλι και έχουν ενισχύσει σημαντικά τις διμερείς συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με αφρικανικά κράτη.
Τα νέα σχέδια για την Αφρική προβλέπουν τη δαπάνη 70 εκατ. δολαρίων σε εκπαίδευση, εξοπλισμό διαβιβάσεων και άλλα μέσα, με στόχο τη δημιουργία αντιτρομοκρατικού τάγματος στον Νίγηρα και αντίστοιχης ειδικευμένης μονάδας στη γειτονική Μαυριτανία. Τις φιλοδοξίες του καλείται, όμως, να μετριάσει το Πεντάγωνο, εξαιτίας των ενδημικών οργανωτικών προβλημάτων που πλήττουν τα αφρικανικά κράτη, όπως έδειξε και η πρώτη εμπειρία στη Λιβύη.
Η απόπειρα δημιουργίας αντιτρομοκρατικής μονάδας στη Λιβύη απέτυχε οικτρά τον περασμένο Αύγουστο, όταν μέλη πολιτοφυλακής κατέλαβαν το κέντρο εκπαίδευσης και έκλεψαν το σύνολο του οπλισμού της νεοσύστατης μονάδας.
Πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ εκτιμά ότι η Λιβύη πρέπει να λειτουργήσει ως δίδαγμα για κάθε μελλοντική εκπαιδευτική αποστολή στην Αφρική: «Το μάθημα είναι ότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερη επιτήρηση, ώστε να βεβαιωθούμε ότι τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας τηρούνται κατά γράμμα. Μόνο έτσι θα μπορεί μια τέτοια μονάδα να μην κινδυνεύει από κάθε πολιτοφυλακή».
Σύμφωνα με την έρευνα των αμερικανικών αρχών, η επίθεση εναντίον του κέντρου εκπαίδευσης στη Λιβύη είχε ως κίνητρό της την κλοπή υλικού, ενώ οι επιτιθέμενοι διέθεταν βοήθεια «εκ των έσω»>>.
Διαβάστε ακόμη:
«Βατράχια» από Ελλάδα και ΗΠΑ σε κοινή εκπαίδευση – Φωτογραφίες