Κάθε λίγο και λιγάκι η Ευρωπαϊκή Ένωση θυμάται ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να δημιουργηθεί στην πραγματικότητα κι όχι μόνο στα χαρτιά ο “ευρωπαϊκός στρατός”.Αυτή τη φορά αφορμή είναι οι εξαιρετικά άσχημες πλέον σχέσεις με τη Ρωσία.
Φαίνεται πάντως ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωσταράκος θα έχει αντικείμενο στην επόμενη θέση του στην ΕΕ, η οποία θα έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις αν προχωρήσουν όσα λέει ο Γιούνκερ.
Ο Γιούνκερ λοιπόν δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται τον δικό της στρατό για να αντιμετωπίσει την Ρωσία και άλλες απειλές αλλά και για να αποκαταστήσει την εικόνα της στον κόσμο όσον αφορά την εξωτερική πολιτική του μπλοκ.
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι το το ΝΑΤΟ δεν επαρκεί γιατί δεν είναι μέλη της ΕΕ όλα τα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας και πρόσθεσε ότι «ένας κοινός στρατός της ΕΕ θα έδειχνε στον κόσμο ότι δεν θα γίνει ποτέ ξανά πόλεμος μεταξύ χωρών της ΕΕ».
Στις δηλώσεις του στην Welt am Sonntag ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι “ενας τέτοιος στρατός θα μας βοηθούσε επίσης να συγκροτήσουμε μία κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας και θα επέτρεπε στην Ευρώπη να αναλάβει ευθύνες στον κόσμο». Πρόσθεσε ακόμη ότι θα λειτουργούσε αποτρεπτικά και θα ήταν χρήσιμος στην ουκρανική κρίση.
«Με τον δικό της στρατό η Ευρώπη θα αντιδρούσε με μεγαλύτερη αξιοπιστία στην απειλή για την ειρήνη ενός κράτους μέλους ή μίας γειτονικής χώρας. Ένας ευρωπαϊκός στρατός δεν θα είχε την έννοια της άμεσης ανάπτυξης, αλλά ένας ενιαίος ευρωπαϊκός στρατός θα περνούσε ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι μιλάμε σοβαρά όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών».
Ειπλέον η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας , Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν συμφώνησε απόλυτα με την πρόταση Γιουνκέρ κι είπε στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι “το μέλλον μας ως Ευρωπαίοι κάποια στιγμή θα είναι με έναν ευρωπαϊκό στρατό».
Καλά όλα αυτά αλλά υπάρχουν και αντιδράσεις. Η Βρετανία, μαζί με τη Γαλλία, εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την ανάληψη μεγαλύτερου στρατιωτικού ρόλου στην ΕΕ φοβούμενες ότι αυτό ενδεχομένως να υπονόμευε το ΝΑΤΟ.