Η Σλοβενία διόρισε την πρώτη γυναίκα Α/ΓΕΕΔ στο ΝΑΤΟ

 Η Σλοβενία ​​διόρισε στην θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της, την Υποστράτηγο Alenka Ermenc, καθιστώντας την Σλοβενία την μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ στην οποία οι ένοπλες δυνάμεις διοικούνται από μια γυναίκα.

Η Ermenc προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου στις 23 Νοεμβρίου και από σήμερα 28 Νοεμβρίου τον πρώην Α/ΓΕΕΔ της Σλοβενίας, Υποστράτηγο Alan Geder.

Το υπουργείο άμυνας της Σλοβενίας σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι είναι η Ermenc είναι η πρώτη γυναίκα που διορίζεται στην θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο στη Σλοβενία, όσο και σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ.

Η Ermenc πήρε το βαθμό του Ταξιάρχου το το 2011 και από τον προηγούμενο Μάρτιο υπηρετούσε ως Υπαρχηγός το Σλοβενικού ΓΕΕΔ.

Η Ermenc, 55 ετών, αποφοίτησε από το Royal College of Defense Studies στο Λονδίνο και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Διεθνείς Σπουδές από το King’s College του Λονδίνου.

Ξεκίνησε τη στρατιωτική της σταδιοδρομία ως μέλος των σλοβενικών δυνάμεων που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη κατάκτηση της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας από τη Γιουγκοσλαβία το 1991.

Ο πρόεδρος Borut Pahor, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Σλοβενίας, χαιρέτησε τον διορισμό της Ermenc και δήλωσε ότι αναμένει να ξεκινήσει να βελτιώνει την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Σλοβενικές Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία οφείλεται κυρίως στην υποχρηματοδότηση.

Πηγή Defensepost.com