«Γιαβάς-γιαβάς» οι Ευρωπαίοι για το προσφυγικό! Προέχει να πάρουν τον έλεγχο των συνόρων μας

Η βαρυχειμωνιά που έχει ανακόψει κάπως τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τη δύση ,φαίνεται ότι έχει καθησυχάσει τους Ευρωπαίους οι οποίοι ετοιμάζονται να περάσουν τα Χριστούγεννα . Το…καθήκον τους θεωρούν ότι το ΄χουν κάνει. Πλήρωσαν …κάτι παραπάνω στην Τουρκία για να “αποθηκεύει” περισσότερο χρόνο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και σχεδιάζουν την λεγόμενη “ευρωπαϊκή-συνοριοφυλακή”, με βάση όχι την επίλυση του προβλήματος των προσφύγων αλλά τα συμφέροντα των ισχυρών της Ευρώπης.

Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης! “Γιαβάς,γιαβάς” οι Ευρωπαίοι κι όταν σε λίγο άνθρωποι θα αρχίσουν να πνίγονται ξανά σε καθημερινή βάση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο…θα το δούμε το θέμα!

Θα είναι και πιο εύκολο τότε με τους πνιγμένους να ξεβράζονται στις ακτές των ελληνικών νησιών να “περάσει” το σχέδιο της συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής της Ευρώπης πολύ πιο εύκολα.

Η πρόταση της ΕΕ για την απόλυτη παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στις Βρυξέλλες μέσω της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής -ακτοφυλακήςβρίσκει ακόμη αντιστάσεις. Κι όχι μόνο από την Ελλάδα η οποία έχει το σοβαρότερο πρόβλημα έχοντας για γείτονα την Τουρκία.

Η λεγόμενη Ενωμένη Ευρώπη , δεν υπάρχει ούτε στο θέμα των προσφύγων. Αν υπήρχε θα είχε ήδη αναλάβει δράση. Αν είχε ψήγμα έστω αλληλεγγύης στον τρόπο λειτουργίας της θα είχε ήδη ελέγξει σε μεγάλο βαθμό το θέμα των προσφύγων. Αν πραγματικά ενδιαφερόταν για την ουσία του προβλήματος δεν θα έθετε θέματα που γνωρίζει καλά ότι θα προκαλέσουν προβλήματα στα κράτη -μέλη της.

Όσο κι αν κάποιος προσπαθεί να μην είναι καχύποπτος μ΄ όσους αυτή τη περίοδο κρατάνε -δυστυχώς- τα χέρια της “ενωμένης” Ευρώπης στα χέρια τους δεν μπορεί να μην επισημάνει ορισμένα απλούστατα συμπεράσματα από τον τρόπο με τον οποίο οι βορειοευρωπαίοι και πρώτα απ΄ όλα οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν το θέμα της προσφυγικης κρίσης:

•Εκτός από την Τουρκία δεν έχουν προσφέρει καμία,μα καμία ουσιαστική βοήθεια σε χώρες όπως η Ελλάδα που σηκώνει όλο το βάρος της κρίσης.

•Δεν έχει υπάρξει ούτε σε …θεωρητικό επίπεδο η πρόταση έστω για αποστολή δυνάμεων και μέσων στην περιοχή! Οι 1000 …συνοριοφύλακες της Frontex ή όπως αλλιώς θα την ονομάσουνς είναι μια αστειότητα . Και δεν μπορεί να μην το καταλαβαίνουν. Δεν ακούσαμε την πλούσια Γερμανία να προσφέρει κάποια πλοία για παράδειγμα για να συνδράμουν στις θαλάσσιες περιοπολίες στο Αιγαίο. Δεν έχουμε ακούσει την παραχώρηση άλλων μέσως -uav για παράδειγμα- για τον καλύτερεο έλεγχο του Αιγαίου.

•Αντιθέτως είναι κοινή διαπίστωση ότι αυτό που “καίει” τους “φίλους” μας στην Ευρώπη είναι ποιος θα έχει τον έλεγχο των συνόρων μας και των επιχειρήσεων που γίνονται σ΄ αυτά. Τίποτα άλλο!

Η πρόταση για διοίκηση της νέας Frontex από τις Βρυξέλλες είναι στο τραπέζι. Δεν επικυρώθηκε λόγω των αντιδράσεων από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα λέει ότι συμφώνησε ήδη για την αναπτυξη κάποιων δυνάμεων της Frontex στο Αιγαίο. Θα δούμε σύντομα τι σημαίνει αυτό.

Στο μεταξύ άνθρωποι συνεχίζουν να χάνονται στη θάλασσα και οι ευρωπαίοι συνεχίζουν να παίζουν “παιχνιδάκια” εξουσίας . Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που όπως κι όλα τ΄ άλλα οι Ευρωπαίοι το αντιμετωπίζουν με… ανατολίτικο τρόπο. “Γιαβάς,γιαβάς” που θα ΄λεγαν και οι στενοί φίλοι των Βρυξελλών Τούρκοι.