Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η χώρα του θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ρωσία από θέση ισχύος, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προσθέτοντας ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία διατηρεί την πλήρη υποστήριξή της προς το Κίεβο.
«Είμαστε προσηλωμένοι, εν ανάγκη μακροπρόθεσμα. Προφανώς θέλουμε να είμαστε σε μία θέση από την οποία η Ουκρανία, από θέση ισχύος, θα μπορεί να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ρωσία, αλλά μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, (ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι) μπορεί να υπολογίζει στην συνεχή στήριξή μας», είπε ο Μαρκ Ρούτε.
Όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε ακόμη πως η Ουκρανία θα γίνει το 33ο ή το 34ο μέλος της Συμμαχίας, αλλά στο μέλλον.
Το Associated Press μετέδωσε – επικαλούμενο αξιωματούχους του ΝΑΤΟ – πως πριν την ένταξη θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα τα σύνορα της Ουκρανίας, καθώς μόνον τότε θα είναι σαφές πότε θα μπορεί να ενεργοποιηθεί το περίφημο άρθρο 5 της Συμμαχίας.
Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία τους επόμενους μήνες για να ασκηθεί πίεση προς την Ρωσία και να διασφαλισθεί ότι η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει στον πόλεμο, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Χίλι.
«Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε την υποστήριξη προς την Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να ασκηθεί πίεση στην Ρωσία και να διασφαλισθεί ότι η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει, διότι η άμυνα της Ευρώπης αρχίζει από την Ουκρανία», δήλωσε ο Τζον Χίλι πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Το οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό τους για όσο χρειασθεί», είπε.
Η Εσθονία ελπίζει να δει δραστηριοποίηση και τα επόμενα βήματα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες στους δημοσιογράφους ο εσθονός υπουργός Αμυνας Χάνο Πεβκούρ.
«Η Εσθονία έλεγε πάντα ότι η μόνη πραγματική εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Χάνο Πεβκούρ πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Η Λετονία υποστηρίζει το σχέδιο νίκης που προωθεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λετονός υπουργός Άμυνας Αντρις Σπρουντς προσθέτοντας ότι η εναέρια επιτήρηση του ΝΑΤΟ επάνω από τις χώρες της Βαλτικής πρέπει να αναβαθμισθεί.
Πηγές: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ