OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Γερμανική «ασπίδα» στην Τουρκία: Είναι ένας δύσκολος αλλά απαραίτητος σύμμαχος

27/11/2019 - 15:13
Ερντογάν - Μέρκελ
Share on FacebookShare on Twitter

Η Τουρκία είναι «δύσκολος» εταίρος, αλλά πρέπει για γεωστρατηγικούς λόγους να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και περιέγραψε την Συμμαχία ως «σημαντικότερη απ’ ό,τι ήταν ακόμη και κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου».

Απευθυνόμενη για μια ακόμη φορά εμμέσως στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό», η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι η Ευρώπη εξαρτάται ακόμη από αυτό για την ασφάλειά της, ενώ δήλωσε «παρούσα» και για παραμονή της στην Καγκελαρία ως το τέλος της θητείας της.

«Η διατήρηση του ΝΑΤΟ είναι σήμερα προς το ίδιο το συμφέρον μας, περισσότερο από ό,τι κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ή έστω εξίσου», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος μιλώντας από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί αυτή την στιγμή να υπερασπιστεί μόνη τον εαυτό της, αλλά εξαρτάται από την Συμμαχία.

«Τίθεται το ερώτημα αν θέλουμε να κρατήσουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ ή όχι», τόνισε η κυρία Μέρκελ, για να συνεχίσει: «Εγώ λέω ότι πρέπει να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτό», για γεωστρατηγικούς λόγους.

Ενόψει της 70ής επετείου από την ίδρυση της Συμμαχίας, η Καγκελάριος έκανε λόγο για «προπύργιο ελευθερίας και ειρήνης» και εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη της Γερμανίας «στους αμερικανούς φίλους μας». Στο ίδιο πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο σκοπεύει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για αύξηση των αμυντικών δαπανών, κάτι που ζητά επίμονα η Ουάσιγκτον. Όπως είπε, το 2020 οι δαπάνες για εξοπλισμούς θα φθάσουν το 1,42% του ΑΕΠ, ενώ το όριο του 2% θα έχει επιτευχθεί έως το 2024. «Το σωστό είναι να εργαστούμε για την Συμμαχία και να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Μέρκελ απηύθυνε μεταξύ άλλων έκκληση για την διατήρηση της συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι ζωτικής σημασίας σε αυτή την προσπάθεια είναι η σταθεροποίηση των δυτικών Βαλκανίων. Πρέπει να πούμε σε αυτές τις χώρες, «έχετε μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή προοπτική», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι υπεσχημένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, διαφορετικά «θα χάσουμε αυτές τις χώρες».

Η ‘Αγγελα Μέρκελ επιχείρησε κατά την σημερινή της ομιλία να απαντήσει και στο ερώτημα «για πόσο ακόμη θα παραμείνει Καγκελάριος», επαινώντας το έργο του κυβερνητικού συνασπισμού και απευθύνοντας έκκληση για την ολοκλήρωση της θητείας του. Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης ανέφερε την πολιτική για το κλίμα και την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ενώ έκανε λόγο και για ρωγμές στην γερμανική κοινωνία. «Αν και οικονομικά πηγαίνουμε πολύ καλά, υπάρχουν στην κοινωνία μας διενέξεις οι οποίες πρέπει να μας ανησυχούν. Τι μας συμβαίνει, έπειτα από εβδομήντα χρόνια Συντάγματος;», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη κυρίως στην δολοφονία του πολιτικού Βάλτερ Λύμπκε και τόνισε ότι «η ελευθερία έκφρασης είναι δεδομένη» στη Γερμανία.

Καταλήγοντας, η κυρία Μέρκελ απευθύνθηκε στους επικριτές της: «Έχουν ξεκινήσει πολλά και είναι ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Γι’ αυτό, κατά την γνώμη μου, πρέπει να συνεχίσουμε για όλη την διάρκεια της νομοθετικής περιόδου. Εγώ πάντως είμαι εδώ».

Tags: ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΡΙΑΓΕΡΜΑΝΙΑΜΑΚΡΟΝΝΑΤΟΣΥΜΜΑΧΙΑΣΥΜΜΑΧΟΣΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

Related Posts

ΓΓ ΝΑΤΟ - Μαρκ Ρούτε
ΝΑΤΟ

ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία επανέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη – Είμαστε ο επόμενος στόχος της

11/12/2025 - 15:57
NATO
ΝΑΤΟ

NATO: Πάνω από 4 δισεκ. δολάρια η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μέσω της πρωτοβουλίας PURL

11/12/2025 - 12:15
NATO - SACEUR
ΝΑΤΟ

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

04/12/2025 - 22:16

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1937 ξεκινά επί Στάλιν η οργανωμένη μαζική καταδίωξη των ελληνικής καταγωγής πολιτών στην ΕΣΣΔ

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Αυστραλοί χαιρετίζουν ως ήρωα τον περαστικό που αφόπλισε έναν ένοπλο [vid]

Μελόνι: «Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας, δεν νοσταλγούμε την Σοβιετική Ένωση»

An-22: Καρέ-καρέ η μοιραία συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού στο Ιβάνοβο

ΗΠΑ: Κρατείται ένα άτομο που πιθανώς σχετίζεται με τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν

Σίδνεϊ: Αποφασισμένοι για μακελειό οι δράστες της επίθεσης – Είχαν και αυτοκίνητο με εκρηκτικά – 12 οι νεκροί

Κρεμλίνο: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε μια αξιοπρεπή ειρήνη – Δεδομένο ότι θα υπάρξουν συμβιβασμοί

Top News

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε γιατρό - Τι λέει ο ορθοπεδικός για την επίθεση

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί έκτακτο συνέδριο για την τύχη του Κινήματος Δημοκρατίας - Στον «αέρα» το κόμμα

Ο Άρης Μουγκοπέτρος ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα - «Για ακόμη μια φορά είχα Άγιο, σε ευχαριστώ Παναγιά μου»

Τροχαίο στον Κολωνό: Η στιγμή που μηχανή με μεθυσμένη οδηγό συγκρούεται με δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert