Γερμανία: Στην απειλή drones οφειλόταν ο συναγερμός στη ΝΑΤΟϊκή βάση των AWACS

Ο συναγερμός της περασμένης εβδομάδας σε βάση του ΝΑΤΟ στη Γερμανία που στεγάζει τον στόλο αεροσκαφών επιτήρησης AWACS της δυτικής συμμαχίας οφειλόταν σε πιθανή απειλή μη επανδρωμένου αεροσκάφους, δήλωσε πηγή ασφαλείας τη Δευτέρα 26.8.2024.

Η αεροπορική βάση Geilenkirchen στη δυτική Γερμανία όπου σταθμεύουν AWACS του ΝΑΤΟ αύξησε το επίπεδο ασφαλείας της σε «Charlie» – το δεύτερο υψηλότερο από τα τέσσερα – κατά το μεγαλύτερο μέρος της Παρασκευής.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, μετέδωσε ότι υπήρξε πληροφορία από ξένη υπηρεσία πληροφοριών για πιθανή ρωσική πράξη δολιοφθοράς.

Ωστόσο, η πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχουν εντοπιστεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει οποιαδήποτε απόδειξη ρωσικού ρόλου.

«Η λέξη Ρωσία δεν αναφέρθηκε ποτέ. Μιλήσαμε για μια απειλή που προκαλείται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη», πρόσθεσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Geilenkirchen.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γερμανία, το υπουργείο Εσωτερικών και η πρεσβεία της Μόσχας στο Βερολίνο δεν σχολίασαν αμέσως την αναφορά των μέσων ενημέρωσης για ρωσική απειλή.

Οι δυτικές δυνάμεις βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό εν μέσω εκτεταμένων αναφορών από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης για πιθανές ρωσικές πράξεις δολιοφθοράς εναντίον εθνών που υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας.

Πηγή: Reuters