Η κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να παρατείνει την απαγόρευση την οποία έχει επιβάλει στις εξαγωγές γερμανικών οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία για έξι μήνες, ως την 30ή Σεπτεμβρίου, γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αργά το βράδυ της Πέμπτης.
«Δεν θα εγκριθούν νέες συμβάσεις την περίοδο αυτή», τόνισε ο Ζάιμπερτ σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από συμβούλιο των συναρμοδίων υπουργών υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Η γερμανική κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» είχε συμφωνήσει να επιβάλλει εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς τις χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Υεμένη, ο οποίος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στην απελπιστικά φτωχή χώρα, όταν αναλάμβανε τα καθήκοντά της πέρυσι τον Μάρτιο· επέτρεψε πάντως να εκτελούνται προϋπάρχουσες συμβάσεις.
Όμως οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ και οι βαυαροί σύμμαχοί τους, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) ασκούσαν πίεση για να αρθεί η απαγόρευση, επιχειρηματολογώντας ότι προκαλεί εντάσεις με σημαντικούς συμμάχους της Γερμανίας, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) από την πλευρά τους αξίωναν να παραταθεί το εμπάργκο.
Ο ΟΗΕ έχει προτρέψει τη διεθνή κοινότητα να απόσχει από κάθε προμήθεια όπλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη σύρραξη στην Υεμένη. Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στη σύρραξη ενδέχεται να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, τόσο οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζεται από το Ιράν, όσο και η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας που έχει επέμβει στον πόλεμο από το 2015 για να αποκαταστήσει στην εξουσία τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Στη συμμαχία αυτή προσάπτονται ευθύνες για την πλειονότητα των θανάτων αμάχων στη σύρραξη.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Πρασίνων Ομίντ Νουριπούρ, η γερμανική κυβέρνηση γνωστοποίησε νωρίτερα χθες Πέμπτη ότι ενέκρινε παραδόσεις οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία και συμμάχους της συνολικής αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς της στην εξουσία, παρά το εμπάργκο, αφού επιτρεπόταν η εκτέλεση προϋπαρχουσών συμβάσεων.
Η κυβέρνηση ενέκρινε 208 άδειες για την εξαγωγή εξοπλισμού σε οκτώ χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο τους 12 μήνες αυτούς, κατά την απάντησή της στον Νουριπούρ.
Η απαγόρευση του Βερολίνου προκαλούσε τριβές με μείζονες εταίρους της Γερμανίας στην ΕΕ, αφού έθετε εν αμφιβόλω ιδίως τη συμφωνία ύψους 10 δισεκατομμυρίων λιρών για την πώληση 48 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στο Ριάντ.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για εννέα μήνες την ισχύ των αδειών που έχουν εγκριθεί ήδη, με την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες δεν θα παραδώσουν όπλα πριν από τέλος του έτους. Η απόφαση απαλλάσσει τις εταιρείες από τη δαπανηρή και χρονοβόρα υποχρέωση να ζητήσουν να εκδοθούν νέες άδειες.
Το Βερολίνο προέτρεψε το Παρίσι και το Λονδίνο να εξασφαλίσουν ότι τα όποια οπλικά συστήματα παραδώσουν στη Σαουδική Αραβία ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θα χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Υεμένη.
Ακόμη, η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα αναζητήσει τρόπους να βοηθήσει το ναυπηγείο Πίνε, το οποίο αδυνατεί εξαιτίας του εμπάργκο να ολοκληρώσει και να παραδώσει περιπολικά σκάφη που παρήγαγε για την ακτοφυλακή της Σαουδικής Αραβίας. Ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται είναι να αγοραστούν αυτά τα σκάφη για χρήση από το λιμενικό σώμα της Γερμανίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ