Formidable Shield: Ξεκινάει η μεγάλη ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ

Εννέα χώρες, με επικεφαλής τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ, άρχισαν την Τρίτη, τη  Formidable Shield, μια ολοκληρωμένη επιχείρηση εναέριας και πυραυλικής άμυνας στη Σκωτία που θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαΐου.

Η διετής άσκηση «Ισχυρή Ασπίδα» έχει σχεδιαστεί «για να εξασφαλίσει συμμάχους, να αποτρέψει τους αντιπάλους και να επιδείξει τη δέσμευσή μας στη συλλογική άμυνα της συμμαχίας», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του 6ου στόλου του αμερικανικού ναυτικού .

Ο Καναδάς, η Δανία, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβάλλουν με 13 πλοία, περισσότερα από 10 αεροσκάφη και περίπου 3.300 άτομα στην άσκηση που διεξάγεται, κοντά στα δυτικά νησιά της Σκωτίας. Τα πλοία συνδέονται με τη ναυτική βάση Faslane στη Σκωτία.

Το Βέλγιο και η Γερμανία θα υποστηρίξουν επίσης την άσκηση με υπαλλήλους του προσωπικού της Ομάδας Εργασίας IAMD.

Τι λένε οι Αξιωματούχοι του Αμερικανικού Ναυτικού

«Η άσκηση Formidable Shield καταδεικνύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας έχουν υψηλού επιπέδου ικανότητες πολέμου για ολοκληρωμένη αεροπορική και πυραυλική άμυνα», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Adm Lisa M. Franchetti, διοικητής του 6ου Στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών και διοικητής ναυτικών δυνάμεων και δυνάμεων υποστήριξης του ΝΑΤΟ . «Αυτή η σημαντική επένδυση πόρων, χρόνου και προσωπικού διασφαλίζει ότι είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε και να λειτουργήσουμε οπουδήποτε και οποτεδήποτε για να υπερασπιστούμε τη συμμαχία και να αποτρέψουμε την επιθετικότητα».

Μεταξύ των αμερικανικών πλοίων που συμμετέχουν είναι το καταδρομικό  USS Carney και το αεροπλανοφόρο USS Roosevelt, καθώς και το USNS Medgar Evers, κατηγορίας Lewis και Clark.

Πηγή: UPI